نحوه محاسبه قیمت آپارتمان
تا حالا چند بار به مشاوران املاک سر برای خرید یا فروش آپارتمان و هر ملک دیگر مراجعه کردهاید؟ چند بار سایتها و برنامههای ثبت آگهی را زیر و رو کردهاید تا بتوانید به کمک آنها قیمت واقعی آپارتمان خود را پیدا کنید. یا این که برای خرید آپارتمان با قیمت مناسب مردد ماندهاید که چه عواملی بر روی قیمت آپارتمان تأثیرگذار بوده و هر کدام چقدر قیمت را پایین یا بالا میکند؟ اگر به دنبال یافتن راه حلی مناسب برای این مشکلات هستید تا انتها این مطلب را مطالعه کنید.
چگونگی محاسبه قیمت آپارتمان
در حالت کلی، قیمت هر آپارتمان را بر اساس قیمت آپارتمان نوساز در همان محله محاسبه میکنند. به عبارتی دیگر به تعداد سال ساخت، از قیمت واحد نوساز کم شده و قیمت حدودی آپارتمان به دست میآید. حال دیگر فاکتورها و شرایط خانه مثل انباری، آسانسور، بالکن و غیره را هم در نظر گرفته و به ازای داشتن یا نداشتن هر کدام به ارزش ملک اضافه یا کم میشود. در ادامه هر یک از این عوامل را به صورت تک تک بررسی و نقش آن در ارزش ملک را بیان میکنیم.
یکی از مواردی که در تعیین قیمت آپارتمان به ویژه در آپارتمان های کلنگی بسیار مهم است، شیوه حضور آن ملک کلنگی در پروژه های مشارکت در ساخت است. اینکه ملک به صورت تجمیعی باشد و یا تک بلوک، تعداد طبقات ملک و شرایط پارکینگها و تعداد واحدهای نهایی در هر طبقه همگی از جمله مواردی هستند که در راستای تعیین قیمت یک ملک کلنگی تاثیرگذار خواهند بود.
عوامل مهم و اساسی در تعیین قیمت آپارتمان
سن بنا
برای محاسبه قیمت آپارتمان نو ساز کافی است شما متراژ واحد را در قیمت هر مترمربع در آن منطقه جغرافیایی ضرب کنید. مثلا اگر قیمت هر متر آپارتمان در منطقه پیروزی تهران ۲۰ میلیون باشد و متراژ آپارتمان مورد نظر ۷۰ متر، قیمت آپارتمان نوساز در آن جا ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان خواهد بود. اما اگر نوساز نیست و قدمت آپارتمان بیشتر از ۲ سال است، باید به ازای هر سال مبه طور متوسط ۱.۵ درصد از مبلغ کم کنید.
مطلب پیشنهادی: قدمت بنا و عمر مفید ساختمان
موقعیت آپارتمان
در برجهای مسکونی به دلیل رفاه و امکانات بیشتر، قیمت هر واحد حدود ۲۰ درصد گرانتر از یک آپارتمان عادی است. اما در مجتمعهای مسکونی معمولا قیمتها کمی ارزانتر خواهد بود. همچنین معمولا برای محاسبه قیمت آپارتمان، ارزش واحدهای جنوبی یک آپارتمان (نه کل ساختمان) ۵ الی ۷ درصد بیشتر از شمالی است. این موضوع هم به دلیل آفتاب گیری بیشتر این واحدها هست.
پارکینگ
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در قیمت آپارتمان، داشتن پارکینگ است. مسلما واحدی که پارکینگ دارد گرانتر بوده و اگر پارکینگ در سند هم قید شده باشد، ارزش آن بیشتر میشود. برای محاسبه ارزش پارکینگ در آپارتمان، معمولا قیمت هر متر پارکینگ، ۵۰ الی ۶۰ درصد قیمت هر متر آپارتمان در آن محله است.
از آن جایی هر متراژ هر پارکینگ به طور متوسط ۱۲ متر است، قیمت آپارتمان با پارکینگ در مثالی که قبلا گفتیم، به شکل زیر محاسبه میشود:
- قیمت هر متر آپارتمان نوساز در پیروزی: ۲۰ میلیون
- قیمت هر متر پارکینگ در این محله: ۱۰ میلیون
- کل پارکینگ با متراژ ۱۲ متری: ۱۲۰ = ۱۲ * ۱۰
پس یک واحد با پارکینگ در مثال گفت شده حدودا ۱۲۰ میلیون تومان گرانتر از واحد مشابهای اما بدون پارکینگ است.
مطلب پیشنهادی: فروش پارکینگ و قوانین پارکینگ در سند
انباری
مورد بعدی انباری است. نحوه محاسبه قیمت آپارتمان با انباری هم دقیقا مشابه پارکینگ است. معمولا قیمت هر متر انباری ۳۰ تا ۵۰ درصد هر متر آپارتمان در همان منطقه محاسبه میشود.
سال ساخت آپارتمان
قبلا اشاره کردیم که اگر واحد آپارتمان نوساز نباشد، باید از سال دوم به بعد، به ازای هر سال درصدی از قیمت هر متر آپارتمان نوساز در همان محل کم شود. این کسری را نرخ استهلاک و مقدار درصدی که کم میشود را ضریب استهلاک میگویند.
ضریب استهلاک در سال اول پس از ساخت صفر است. اما از سال دوم تا ششم به طور متوسط ۰.۵ درصد و از سال هفتم به بعد را یک درصد در نظر میگیرند. برای درک بهتر با مثالی این موضوع را روشن میکنیم.
محاسبه قیمت آپارتمان چند سال ساخت را با همان مثال قبلی انجام میدهیم. فرض کنید شما در همان منطقه پیروزی، آپارتمانی ۱۲ سال ساخت دارید. بدون محاسبه سال اول، شما باید برای ۱۱ سال بعدی استهلاک در نظر بگیرید. باید به ازای سال دوم تا ششم ۴ تا ۰.۵ درصد و برای سال هفتم تا دوازدهم، ۶ تا یک درصد محاسبه کرده و با هم جمع بزنید.
۲ = ۰.۵ × ۴
۶ = ۱ × ۶
۸ = ۶ + ۲
در مجموع شما ۸ درصد استهلاک دارید. حال این مقدار را که از ۱۰۰ درصد کم کرده و در قیمت هر متر آپارتمان نوساز (در مثال ما ۲۰ میلیون تومان) ضرب کنید.
۹۲ = ۸ – ۱۰۰
۱۸۴۰۰۰۰۰ = ۹۲% × ۲۰۰۰۰۰۰۰
در این مثال ما، قیمت هر متر آپارتمان ۱۲ سال ساخت در منطقه پیروزی، ۱۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تخمین زده میشود.
مطلب پیشنهادی: کتاب قانون مشاورین املاک
نحوه محاسبه قیمت آپارتمان چند سال ساخت
آپارتمان های نوساز با توجه به شرایط کیفی آ نها در بالاترین سطح قیمت قرار داشته و با استفاده از آن ها با گذشت زمان دچار افت قیمت می شوند. محاسبه و نحوه افت قیمتی آپارتمان در ازای هر سال دارای فرمول مشخصی نبوده و با توجه به پارامترهای مختلفی ارزیابی می شود. اما در حالت کلی و با توجه به عرف بازار می توان تناسب های زیر را انتظار داشت.
اگر ارزش خانه های نوساز را صد درصد بدانیم با گذشت یک سال، شاهد افت ارزش ملک به اندازه ۲ تا ۳ درصد ارزش اولیه آن خواهیم بود. این روند را می توان هر سال نسبت به سال گذشته انتظار داشت. به این ترتیب اگر ملکی دارای قدمتی ۱۰ ساله باشد در مقایسه با ملک نوساز و مشابه خود ۲۰-۳۰ درصد تفاوت قیمت خواهد داشت. این روند برای خانه های بالاتر از ۱۰ یا ۱۲ سال با شدت کمتری اتفاق می افت. یعنی ملک ۱۲ ساله و ملک ۱۷ ساله چندان تفاوتی نخواهند داشت.
نکته ای که می بایست مجدد یادآور شد، این است که گذر زمان بر قیمت خانه های کلنگی تاثیر ندارد!
مطلب پیشنهادی: بازسازی ساختمان
باید توجه داشت که این درصد ها به طور کلی عنوان شده و هنگام قیمت گذاری نمی توان قطعی و با یک دید کلی نظر داد. لذا توصیه می شود تمامی جوانب و ویژگی های ملک را در نظر داشته و به کمک کارشناسان این حوزه اقدام به قیمت گذاری ملک شود.
مطلب پیشنهادی: مشاوره حقوقی املاک
بررسی تفاوت قیمت در طبقات مختلف آپارتمان
یک آپارتمان دارای طبقات زیادی می باشد که هریک از آنها دارای ویژگی های مخصوص به خود می باشند و مزایا و معایب خود را دارند. بیشتر افراد ترجیح می دهند تا مثلاً در طبقات پایینی زنگی کنند و برخی دیگر زندگی در طبقات بالایی را دوست دارند. یکی از پارامتر هایی که در انتخاب افراد تاثیر دارد همانا قیمت این طبقات می باشد زیرا بین طبقات پایینی و بالایی تفاوت قیمتی وجود دارد. اما کدامیک از آنها قیمت گرانتر یا ارزانتری دارد.
رفت و آمد و دسترسی آسانتر
دسترسی و سهولت در رفت و آمد جزء مواردی می باشد که هر خانواده به دنبال آن است تا خانه ای را جهت خرید یا رهن انتخاب کند. بسیاری از خانواده ها دارای افراد بیمار یا افراد سالمند می باشند و انتخاب طبقات بالایی آنها را به زحمت می اندازد و نمی توانند پله های زیادی را بالا و پایین بروند و دچار مشکل می شوند پس مناسب ترین طبقه برای اینگونه از خانواده ها طبقات پایینی می باشد. البته امروزه بسیاری از اپارتمان ها دارای آسانسور می باشند و افراد به آسانی می توانند رفت و آمد کنند اما نباید این موضوع را فراموش کرد که ممکن است در شرایط اضطراری که بیمار یک خانواده حالش خوب نیست و آسانسور نیز دچار آسیب شده و در حال تعمیر می باشد ، این خانواده دچار زحمات و مشکلات فراوانی می شود تا بیمار خود را به پایین منتقل کند .
انتخاب خانه در طبقات بالا و پایین برای جوانانی که مشکلی در رفت و آمد از پله ها ندارند مساله مهمی نیست و می توانند با توجه به بودجه و شرایط خود طبقات اول یا آخر یک آپارتمان را انتخاب کنند.
تاثیر آسانسور در تعیین قیمت خانه
اگر شما اهل رفت و آمدهای فامیلی و دوستانه هستید و برایتان مهمان زیاد می آید انتخاب طبقات پایینی برای شما مناسب تر است. وجود یا عدم وجود آسانسور شاید برای طبقات پایینی خیلی مهم نباشد اما داشتن آسانسور برای طبقات بالایی خیلی مهم و اساسی می باشد. ساختمان هایی که مجهز به سیستم آسانسور می باشند طبیعتاً نسبت به ساختمان هایی که فاقد آسانسور هستند از قیمت گرانتری برخوردار می باشند. مثلاً طبقه ی آخر یک ساختمان آسانسور دار در مقایسه با چنین طبقه ای در یک ساختمان بدون آسانسور خیلی تفاوت می کند و طبیعتاً مورد اولی از قیمت بالاتری برخوردار است.
مطلب پیشنهادی: دوره آموزش مقررات و ضوابط مربوط به آسانسور و خرید و نصب آسانسور
تفاوت قیمت طبقات بالایی و پایینی
طبقات پایینی بخوص طبقه ی اول با توجه به اینکه به تاسیسات ساختمان مثل موتور خانه و … نزدیک تر است و در بیشتر حالات باعث مزاحمت ساکنین این طبقات می شود و از اینرو قیمت رهن ، اجاره یا خرید آن نسبت به طبقات بالایی کمتر است. طبقات بالایی به دلیل اینکه از تاسیساتی که باعث آلودگی صوتی در ساختمان می شوند ، دور تر هستند و دارای یکسری از ویژگی های دیگری نیز می باشند، باعث می گردد تا قیمت آنها نسبتاً زیادتر باشد.
هزینه های جاری در طبقات مختلف ساختمان
همانطور که قبلاً نیز ذکر شد طبقات پایینی دارای قیمت فروش یا رهن کمتری هستند. طبقات پایینی به دلیل اینکه در فصل زمستان سردتر از سایر طبقات می باشند گرم کردن آنها هزینه بر است و افرادی که در آنجا زندگی می کنند باید هزینه های زیادی را بابت پرداخت قبوض گاز خود صرف کنند.
طبقات بالایی مشکل سرمایش را در فصول گرم سال دارند و در فصل تابستان هوای اینگونه طبقات خیلی گرم می شود و برای معتدل کردن و خنک کردن منزل باید هزینه های زیادی بابت کار کردن سیستم های سرمایشی صرف کنند. با توجه به این موارد ذکر شده طبقات مختلف یک ساختمان دارای چنین ویژگی های مثبت و منفی می باشند که هریک باعث می گردد تا در قیمت نهایی آنها تاثیر داشته باشد. بسیاری از افراد طبقاتی غیر از طبقه ی اول و آخر را برای زندگی انتخاب می کنند تا میزان هزینه های آنها در طول سال کمتر شود.
با توجه به این شرایط بسیاری از مالکین خانه های خود را در طبقه اول یا اخر به قیمتی کمتر از سایر طبقات، به رهن یا فروش می گذارند تا مشتری تشویق به خرید یا رهن آن خانه شود.
وجود چشم انداز در طبقات مختلف یک ساختمان
طبقات بالایی و مخصوصاً طبقه ی آخر یک ساختمان به دلیل اینکه در مکان بالایی از ساختمان قرار گرفته اند چشم اندازی زیبایی از محل اطرافشان دارند ، که به عنوان یک مزیت برای این طبقات محسوب می گردد. طبقه ی آخر یک ساختمان دارای نور کافی است و افرادی که تمایل به نور گرفتن دارند این طبقات مناسب آنها می باشد. ویژگی هایی مثل چشم انداز خوب داشتن ، نور گیر بودن و سایر ویژگی های مثبت به عنوان یک مزیت محسوب می گردد که می تواند در مقایسه با طبقات پایینی که چنین ویژگی هایی را ندارند ، از قیمت نسبتاً بالاتری برخوردار باشند.
وجود سروصدا در طبقات ساختمان
طبقات پایینی به دلیل اینکه به تاسیسات ساختمانی نظیر موتور خانه و … نزدیک می باشند دارای سروصدای زیادی هستند و از طرفی به دلیل اینکه در طبقات اول بیشترین رفت و آمد ها صورت می گیرد و ساکنین طبقات بالایی از مسیر طبقات پایینی عبور می کنند سروصدای آنها باعث مزاحمت ساکنین این طبقات می شود. با توجه به این نکات منفی که می توان برای طبقه اول در نظر گرفت، مشتریان کمتری نسبت به خرید آنها از خود تمایل نشان می دهند و قیمت آنها به نسبت سایر طبقات پایین تر می باشد. از اینرو بیشتر مالکین تلاش می کنند تا با ارائه تخفیفات لازم ، افراد را تشویق به خرید یا رهن اینگونه منازل بنمایند.
مطلب پیشنهادی: حقوق آپارتمان نشینی
بهترین طبقه آپارتمان و فشار آب
طبقات بالایی به دلیل اینکه در ارتفاع زیادی از زمین قرار دارند دچار افت فشار آب می شوند اگر صاحب خانه ای دوست دارد تا خانه اش در قیمت واقعی به فروش یا رهن درآید باید نسبت به خرید پمپ در این طبقات اقدام کند. میزان هزینه ی این پمپ در قیمت نهایی تمام شده برای اینگونه طبقات موثر است و قیمت آن را بیشتر میکند.
جمع بندی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
شرایط دریافت وام خرید مسکن در سال ۱۴۰۳
۲۰ نمونه از پیامک تبلیغاتی املاک
حفاظت شده: کوچینگ صنعت ساختمان
قانون نوسازی و عمران شهری
همه چیز در مورد تهاتر ملک ( ۰ تا ۱۰۰) به همراه نمونه قرار داد تهاتر ملک PDF
آیا حق مسکن مشمول مالیات است؟
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و احترام
ضمن تشکر از این مطلب به دو نکته اشاره می کنم:
نکته اول اینکه شما این ضرایب رو برای محاسبه نرخ استهلاک از کجا آوردید؛ به عبارت دیگه اگر تعرفه ای یا دستورالعملی وجود داره لطفا بفرمایید.
نکته دوم اینکه شما در قسمت اولیه گفتید به ازای هر سال ساخت از سال دوم بطور متوسط ۱.۵ درصد از مبلغ کسر می شود. درحالیکه در قسمت انتهایی مطلب به ازای هر سال ساخت ۲ تا ۳ درصد رو مطرح کردید! میانگین این اعداد ۲.۵ درصد هست و ضریب استهلاک در بخش اول رو رد می کنه. همچنین در قسمت میانی با محاسبه دقیق گفتید که تا سال ششم ۰.۵ درصد و از سال ششم تا سال دوازدهم ۱ درصد به ازای هرسال کسر شود!
این تناقضات در محاسبه سن بنا یا بقول خودتون نرخ استهلاک اعتبار مطلب رو پایین آورده.
قسمت اول >>> “اگر نوساز نیست و قدمت آپارتمان بیشتر از ۲ سال است، باید به ازای هر سال مبه طور متوسط ۱.۵ درصد از مبلغ کم کنید.”
قسمت میانی مطلب >>> “بدون محاسبه سال اول، شما باید برای ۱۱ سال بعدی استهلاک در نظر بگیرید. باید به ازای سال دوم تا ششم ۴ تا ۰.۵ درصد و برای سال هفتم تا دوازدهم، ۶ تا یک درصد محاسبه کرده و با هم جمع بزنید.”
قسمت پایانی مطلب >>> “بدون محاسبه سال اول، شما باید برای ۱۱ سال بعدی استهلاک در نظر بگیرید. باید به ازای سال دوم تا ششم ۴ تا ۰.۵ درصد و برای سال هفتم تا دوازدهم، ۶ تا یک درصد محاسبه کرده و با هم جمع بزنید.”
ضریب استهلاک به نظر تابع عوامل مختلفی باشه:
مثلا آپارتمانی که ۶ سال خالی بوده با ۶ سال مالک در آن ساکن بوده و ۶ سال هرسال در رهن و اجراه مستاجرهای متفاوت بوده خیلی متفاوت میشه. این درمورد استهلاک ظاهری و داخل واحد هست.
اما خارج از واحد میزان استهلاک ساختمان ارتباط مستقیم با کیفیت ساخت کلی بنا پیدا میکند که در برخی موارد قابل احراز نیست و بعضا میشود احراز کرد. اغلب سفت کاری ساختمان ها زیر نمایی زیبا پنهان می شود اما کم نیست مواردی هم که قابل تشخیص هستند.
اجرای دیوارهای بیرونی با بلوک هوبلکس و بلوک سیمانی سبک یا بلوک سفالی؟
اجرای نمای ساختمان با اسکوپ گذاری یا بدون آن؟
متذکر می شود این موارد با بررسی محل کلید و پریزها، نگاه کردن در سقف کاذب و اندازه گیری قطر دیوراهای بیرونی ساختمان یا محل هایی که کنده کاری مختصری در دیوار انجام شده قابل احراز هستند.
قطر و نوع میلگرد مورد استفاده در ستون، تیر و شناژهای ساختمان؟
بتن ریزی با رعایت دستورالعمل اجرایی صحیح
اگر شما نحوه محاسبه نرخ استهلاک ساختمان را بر اساس روشهای حسابداری درنظر گرفتید باید اینطور باشد:
داراییهای ثابت استهلاک پذیر: این داراییها دارای عمر معین و محدودی هستند و طی عمر مفید برآوردی خودشان مستهلک میشوند، مانند: ساختمان.
داراییهای استهلاک ناپذیر: این داراییها عمر نامحدودی دارند و در اثر استفاده تحلیل نمیروند، مثل: زمین. (مگر در شرایط خاص)
در این صورت شما با روش محاسبه بر حسب زمان: خط مستقیم میتوانید نرخ استهلاک ساختمان را محسابه کنید.
جداول استهلاک ساختمان اسکلت فلزی و بتنی عمر مفید رو ۲۵ در نظر گرفته و ارزش اسقاط ملک هم درواقع قدر السهم واحد آپارتمان هست. یعنی نسبت متراژ واحد به متراژ کل مسکونی از زمین اصلی.
مثال محاسبه هزینه استهلاک به روش خط مستقیم
اگر بهای تمام شده اتومبیلی به ارزش ۴۰ میلیون ریال باشد و عمر مفید آن ۵ سال باشد و ارزش اسقاط آن ۵,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد هزینه استهلاک آن برابر است با:
عمر مفید دارایی / (ارزش اسقاط – بهای تمام شده دارایی ثابت) = هزینه استهلاک
۷,۰۰,۰۰۰ = ۵ / (۴۰,۰۰۰,۰۰۰-۵,۰۰۰,۰۰۰) = هزینه استهلاک
بنابراین اگر مثال آپارتمان رو بزنیم، الان آپارتمانی اسکلت بتنی ۵۳ متری در منطقه ۹ نوساز متری ۷۵ میلیون تومان معامله می شود. بهای تمام شده دارایی=۳.۹۷۵ میلیارد تومان
قدرالسهم از زمین اصلی هم ۲۰ متر است که زمین متری ۹۰ میلیون تومان قیمت دارد. ارزش اسقاط= ۱.۸ میلیارد تومان
عمر مفید بنا=۲۵ سال
هزینه استهلاک سالانه این واحد = ۳.۹۷۵-۱.۸ تقسیم بر ۲۵ = سالانه ۰.۰۸۷ ملیارد تومان
سالی ۸۷ میلیون از ارزشش کسر می کنیم تا ارزش روزش بدست بیاد.
حالا اگر همین آپارتمان در سال ششم ساختش باشه ۶*۰.۰۸۷-۳.۹۷۵ = ۳.۵ میلیارد تومان
سلام
اینجوری براتون بگم که بیش از ۲۰ مطلب از سایت های مختلف درباره نحوه ارزش گداری به آپارتمان های چند سال ساخت خوندم
که اکثرا مطالبی شبیه بهم و شایدکپی از از هم بوده
اما مطالبی که این دوست عزیز آقا محمد در قسمت دیدگاه گداشته اند (دیدگاه سوم) بنطرم مطالبی علمی و با استاندارد های علمی مطابقت داشت