وکالت کلی و کاری چیست؟
وکالت کلی و کاری چیست ؟ وکالت کاری به عنوان یکی از انواع وکالت شناخته میشود. در این نوع وکالت، موکل برای انجام برخی امور اداری و کاری به شخص دیگری وکالت میدهد. البته هیچگونه حق انتقال اموال در کار نیست. در قانون مدنی وکالت دادن یکی از رایجترین کاربردها را دارد. واژه وکالت به معنی نماینده یا نایب قرار دادن شخص دیگری به موجب یک قرارداد است. شخص تعیین شده یا همان وکیل باید به نمایندگی از موکل امور حقوقی و قضایی، اداری، کاری و نمونههای دیگر را انجام دهد.
به همین جهت بسیاری از اصطلاحات و روش های پیگیری امور قانونی برای مردم عادی ناشناخته و نامفهوم است. به همین جهت توصیه می شود در صورت عدم آشنایی با مسائل حقوقی، برای انجام و پیگیری کوچک ترین تا پیچیده ترین مسائل حقوقی حتما از راهنمایی متخصصین این حوزه مانند وکلای پایه یک و مشاوران حقوقی استفاده کنید.
وکالت به عنوان یک حرفه تخصصی، دارای انواع مختلفی است. وکالت کلی و وکالت کاری نیز از انواع وکالت هستند که افراد در مورد انجام برخی از امور به این نوع از وکالت نیاز پیدا می کنند.
وکالت کاری چیست؟
وکالت کاری، وکالتی است که معمولاً برای انجام کارهای اداری به شخص دیگری داده میشود. این وکالت ارتباطی با اقدامات حوزه دادگستری و قضایی ندارد. شما میتوانید این وکالت را به هر کسی بدهید.
وکالت در شرایطی واگذار میشود که برای مثال شخص خودش فرصت انجام آن کار را ندارد. بر اساس آن کار اگر از نوع حقوقی باشد، وکالت در دسته حقوقی قرار میگیرد و اگر کار اداری و غیرحقوقی باشد، وکالت کاری منعقد میشود.
وکالتنامه رسمی در دفتر اسناد رسمی تنظیم می شود و، یک سند رسمی، محسوب می شود. اما وکالتنامه عادی می تواند دست نویس باشد و چون یک سند عادی است، برای انجام کار موکل در ادارات، پذیرفته نمی شود.برای توضیح مفهوم وکالت کاری باید گفت که از یک جهت، وکالت، تقسیم می شود به وکالت قضایی و وکالت مدنی.
وکالت قضائی یا دادگستری، یعنی موکل، وکالت خودش را به موجب وکالتنامه، به یک وکیل پایه یک با پروانه معتبر، اعطاء کند اما وکالت مدنی یعنی موکل به یک شخصی غیر از وکیل دادگستری، برای انجام کارهای غیرقضائی خودش وکالت دهد. این وکالت شامل وکالت در انجام امور اداری و کاری می شود.
وکالت کاری در معنای خاص آن به وکالت در اموری گفته می شود که وکیل صرفا اختیار تصرفات اداری در مورد موکل را دارد و اختیار نقل و انتقال اموال او را نداشته باشد.
بنابراین وکالت کاری، جهت انجام امور اداری و کاری، داده می شود و موضوع آن هم، انجام کارهای اداری و کاری است و شامل نقل و انتقال اموال یا امور خارج از حوزه دادگستری نمی شود.
در واقع به جای آنکه خود شخص، کارهایش را انجام دهد با اعطای وکالت کاری اعلام می کند که اختیاراتش را به وکیل داده تا در ادارات و جاهایی که وکیل باید به نیابت از موکل عمل کند وکیل را به رسمیت بشناسند.مثلا برای انجام امور بانکی، لازم نیست حتما از یک وکیل استفاده شود، بلکه افراد می توانند به یک فرد عادی نیز وکالت کاری بدهند.
انواع وکالت کاری
وکالت از نظر حدود اختیارات وکیل به دو نوع تقسیم می شود:
وکالت مطلق یا وکالت تام و کلی:
در این نوع از وکالت، موکل به وکیل خود جهت انجام کلیه امور وکالت می دهد. طبق م 661 ق. م اگر وکالت از نوع مطلق باشد، صرفا جهت اداره اموال موکل خواهد بود.
وکالت مقید:
وکالتی برای انجام امور خاص است که موضوع و حدود وکالت، در آن مشخص است و وکیل فقط اجازه انجام کار در موضوع و محدوده مشخصی که برای او تعیین شده را دارد نه بیشتر. طبق م 663 ق. م، وکیل نمی تواند عملی که خارج از حدود وکالت اوست، انجام دهد. دفترخانه باید عین متون حقوقی و شرایط مربوطه را برای موکل بیان کند و او را آگاه کند که چه اختیاراتی به وکیل می دهد.
وکالت کلی یا تام الاختیار
وکالت جامع یا تام الاختیار نوعی وکالت است که طی آن وکیل برای هر کاری نیاز به اجازه موکلش ندارد و حدود اختیارات موکل به صورت کامل به وکیل واگذار می شود.
در واقع، موکل در وکالتتامه وکالت تام الاختیار، تمام تعهدات، تکالیف و اختیارات مالی و غیرمالی خود را به وکیل تنفیذ می کند و برای هر کار جدیدی، نیاز به اجازه جدید و تنظیم وکالتنامه جدید وجود ندارد. وکالتنامه های تام الاختیار معمولا در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شوند.
انواع وکالت تام الاختیار
وکالت تام الاختیار ساده:
در این نوع وکالت موکل می تواند هرگاه که بخواهد وکیل خود را برکنار کند.
وکالت تام الاختیار بلاعزل:
این نوع وکالت معمولا جهت اموری مانند: وکالت در طلاق، وکالت در معامله خودرو یا ملک و موضوعاتی از این قبیل استفاده می شوند که به سبب بلا عزل بودن آن، امکان عزل وکیل وجود ندارد. در این مورد، عزل وکیل جز در شرایط خاص ممکن نیست و فسخ چنین وکالتی منوط به شرایط قانونی است.
دیدگاهتان را بنویسید