صفر تا صد ساخت استخر خانگی
شنا و آب تنی یکی از محبوبترین ورزشها و تفریحات برای هر سن و سالی به شمار میرود. اما شلوغی، ازدحام و محدود بودن سانس استخرهای عمومی ممکن است بسیاری از افراد را از این سرگرمی مفید دور کند. استخر خانگی میتواند این مشکل را حل کند و لحظات خوش و مفرحی را در منزل در کنار خانوادهتان برای شما فراهم کند.
آیا در حیاط خانه خود فضای خالی و مناسبی دارید یا اینکه به تازگی ویلایی خریداری کردهاید و قصد دارید تا در حیاط آن استخری بسازید؟ آیا تا به حال به طور کلی فکر داشتن استخر خانگی از ذهنتان عبور کرده است؟ در این مطلب آن چه که در رابطه با طراحی و ساخت استخر ویلایی نیاز دارید را به شما خواهیم گفت.
انواع استخر خانگی
اگر بخواهیم به طور واضح و مشخصی در رابطه با ساخت استخر خانگی بگوییم باید شما را با انواع استخر خانگی آشنا کنیم. به طور کلی باید بگوییم که استخرها از نظر موقعیت قرارگیری خود در ساختمان به دو دسته کلی استخرهای روباز و سرپوشیده تقسیم میشوند.
استخرهای سرپوشیده در واقع در داخل خانهها و یا محیطهایی اختصاصی مثل اتاقکهایی در گوشه باغ و ویلا اجرا میشوند که تقریباً میتوان گفت که هزینه به مراتب بالاتر و البته خواهان کمتری دارند.
دسته بعدی، اما استخرهای روباز هستند که غالباً در باغها و یا حیاط خانههای ویلایی، تراسهای ساختمانی، یا حتی پشم بام خانهها طراحی و اجرا میشوند.
مطلب پیشنهادی: ساخت و اجرای انواع استخر با کمترین هزینه
مزایای ساخت استخر خانگی
حریم خصوصی
برخی از مردم نسبت به استخرهای عمومی احساس ناخوشایندی دارند و به همین دلیل، کمتر به این مکانها مراجعه میکنند. احساس ناخوشایند میتواند ناشی از اعتقادات مذهبی، ظاهر نامناسب (چاق بودن یا مشکلات ظاهری) یا حساس بودن به کثیفی آب باشد. در هر صورت، یک استخر خانگی یک حریم خصوصی ایجاد میکند که در آن میتوانید با احساس راحتی بیشتر آب تنی کنید.
استفاده در طول سال
یکی از بزرگترین مزایای ساخت استخر خانگی این است که میتوانید از آن در تمام طول سال استفاده کنید. پس دیگر مهم نیست که آسمان آفتابی باشد یا بارانی! زیرا یک استخر خانگی سرپوشیده به شما این امکان را میدهد تا هر وقت هوس آب تنی دارید، از استخر استفاده کنید. ناگفته نماند، استفاده از استخر در تمام طول سال برای استخرهای سرپوشیده کاربرد دارد اما برای استخر روباز تنها روزهای گرم سال مفید هستند.
دسترسی آسان
از آنجا که استخر خانگی بخشی از خانه شماست، دسترسی به آن آسان است. دیگر مجبور نیستید برای رفتن به یک استخر عمومی، خودروی خود را روشن کنید و در ترافیک جاده وقتتان را تلف کنید. تنها در کمتر از یک دقیقه میتوانید وارد استخر خصوصی خود شوید و از اتلاف زمان جلوگیری کنید. داشتن استخر خانگی همچنین باعث کاهش هزینههای مربوط به خرید بلیط استخر و رفت و آمد میشود.
کنترل دما
اکثر استخرهای خانگی سیستم گرمایش مستقل خود را دارند که به شما این امکان را میدهند تا دمای آب استخر را به دلخواه خود کنترل کنید. این ویژگی در استخرهای عمومی وجود دارد و ممکن است شما به هر دلیل احساس سرما یا گرمای بیشتری کنید. هرگونه احساس ناخوشایند باعث میشود تا تجربه خوبی به دست نیاورید؛ اما با داشتن استخر خانگی میتوانید دمای آب را در هر فصلی به دلخواه خود تنظیم کنید.
سلامت جسمانی
بسیاری از مردم خواهان استخر هستند تا بتوانند در طول سال در آن ورزش کنند. شنا یک تمرین عالی برای کل بدن است که میتواند شما را قادر سازد تناسب اندام خود را حفظ کنید. استخر خانگی حتی برای افرادی که دارای معلولیت هستند و افرادی که تازه جراحی انجام دادهاند، یک مزیت بالقوه سلامتی محسوب میشود. یک استخر سرپوشیده به افرادی که نیاز به فیزیوتراپی دارند نیز اجازه میدهد تا مشکلات جسمی خود را خیلی سریع برطرف کنند.
مراحل و نحوه طراحی و اجرای استخر خانگی
پس از اینکه طرح و مدل استخر خانه تان را انتخاب کردید، نوبت به شروع ساخت و ساز است. اولین قدم در طراحی استخر خانگی دریافت جواز از مراجع مربوطه می باشد. پس از آن، کار معماری استخر شروع می شود. همانطور که قبلا هم گفتیم، اگر تجربه کافی در زمینه معماری و ساخت استخرهای خانگی ندارید، پروژه تان را به یک پیمانکار حرفه ای واگذار کنید تا نتیجه دلخواه تان حاصل گردد. شرکت معماریان، یکی از مراکز معتبر و حرفه ای در زمینه معماری خانه و طراحی دکوراسیون می باشد که می تواند پروژه های طراحی استخر ویلا و معماری ویلای شما را با بهترین کیفیت و تضمین نتیجه عالی، انجام دهد.
مرحله اول: خاک برداری
اولین مرحله در معماری استخر خاک برداری است که به کمک ماشین های مخصوص حفاری انجام می شود. عمق استخر تاثیر مستقیمی با میزان خاک برداری استخر دارد و هرچه عمق بیشتری برای استخر خانگی تان در نظر داشته باشید، خاک برداری بیشتری انجام می شود.
مرحله دوم: شیب بندی کف استخر
این مورد نیز با توجه به عمق استخر در نظر گرفته می شود و شامل دو نوع کم عمق و عمیق است. استخرهای خانگی معمولا از حالت کم عمق به عمیق می روند که این ویژگی کمک می کند افرادی که قصد شنا کردن به صورت حرفه ای و جدی ندارند، راحت تر بتوانند از بودن در این فضا لذت ببرند.
مرحله سوم: آرماتور بندی و بتن ریزی
پس از شیب بندی، نوبت به بتن ریزی کف استخر است. سطح استخر را با کمک بتن پوشش دهید و پس از آن، با استفاده از میلگرد به صورت بافت های مرتب و در هم تنیده، کف و دیواره استخر را آرماتور بندی کنید.
مرحله چهارم: لوله کشی استخر
لوله کشی استخر از آن دست کارهایی است که حتما باید توسط متخصصان انجام شود. کوچک ترین اشتباه در انجام لوله کشی، در آینده منجر به ایجاد دردسرهای سخت و پرهزینه خواهد شد. بنابراین این مرحله را جدی گرفته و حتما از متخصصین کمک بگیرید.
مرحله پنجم: تاسیسات و روشنایی استخر
سیم کشی و کابل بندی هایی که نورپردازی استخر به کمک آن ها صورت می پذیرد، در این مرحله از کار انجام می شود. یک استخر خانگی مدرن و لاکچری استخری است که نورپردازی داخل و اطراف آن به بهترین و شیک ترین حالت ممکن انجام شود.
مرحله ششم: موتور خانه استخر
یکی از مهم ترین مراحل در معماری استخر، ایجاد موتور خانه و نصب تجهیزاتی است که آب استخر، گرمای آب و تصفیه آب را انجام می دهند. این تجهیزات اگر به خوبی نصب و اجرا نشود، استخر شما قابل استفاده نخواهد بود. این تجهیزات معمولا یک متر پایین تر از کف استخر تعبیه شده و تاثیر زیادی در کیفیت آب استخر دارد.
مرحله هفتم: بتن ریزی و تعیین شیب نهایی
مرحله بتن ریزی، یکی از مراحل مهم و در عین حال حساس در ساخت و اجرای استخر خانگی است. در این مرحله، تمام کف استخر از بتن و بلوک های بتنی پوشیده شده و حفره های موجود در استخر با کمک این مواد پوشیده می شود. با بتن ریزی دوباره، شیب نهایی استخر تعیین می شود. بنابراین اگر می خواهید شیب استخرتان همانطور که دوست دارید باشد، حتما از متخصصین این حوزه کمک بگیرید.
مرحله هشتم: پوشش دیواره های استخر
پس از اینکه کف استخر خشک شد، نوبت به دیوارهای استخر می رسد. دیواره استخر نیز با استفاده از بتن و بلوک های بتنی می توان پوشش داد.
مرحله نهم: آب بندی استخر
پس از اینکه تمام مراحل فوق انجام شد، نوبت به آب بندی استخر می رسد. آب بندی آخرین کاری است که قبل از نصب کاشی در استخر بایستی انجام داد. این مرحله اگر به درستی انجام نشود، در واقع استخر قابلیت استفاده نداشته و نخواهید توانست از آن استفاده نمایید.
هزینه ساخت استخر خانگی
به طور کلی هزینه های ساخت استخر شامل بخش های مختلفی می شود. مواد و مصالح موردنیاز برای ساخت استخر مانند آرماتور، بتن، سرامیک، لوله و اتصالات، تجهیزات تصفیه استخر، تجهیزات موتورخانه گرمایشی، چسب آب بندی، سیمان، لوازم تابلوبرق و روشنایی، ماسه و پودر سنگ هرکدام قیمت های مختلف و متنوعی دارند که باید براساس متراژ و نیاز استخر، آن ها را تهیه نمایید.
علاوه بر این موارد، هزینه های ساخت استخر مانند اجرت اجرای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، اجرت آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی و اجرت سیمان کاری، آب بندی استخر و نصب سرامیک از دیگر هزینه های ساخت این المان می باشند.
به طور کلی برای ساخت استخر خانگی مناسب، زیبا و باکیفیت با ابعاد ۴ در ۸ متر و با روش های ساخت اصولی و در نظر گرفتن سیستم تصفیه و گرمایش استاندارد، باید رقمی در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود.
در صورتی که قصد دارید یک استخر ساده بدون سیستم های تصفیه و گرمایش داشته باشید، هزینه های اجرایی به مراتب کمتر خواهند شد و با پرداخت مبلغی بسیار کمتر می توانید یک استخر ساده و ارزان داشته باشید.
طراحی استخر خانگی
طراحی استخر خانگی توسط پیمانکاران مجرب انجام می گیرد. به عبارتی ساخت استخر برای هر کسی مقدور نیست و اصول خاص خود را دارد. قبل از درخواست برای احداث استخر، بهتر است نسبت به ضوابط طراحی استخر خانگی اطلاع یابید.
همچنین از پیمانکارانی استفاده نمایید تا پایبند به این ضوابط هستند. ساخت و طراحی استخر خانگی امروزه به میزان زیادی مورد توجه قرار گرفته و عموما خانواده ها برای فراهم نمودن شرایط سرگرمی و تفریح فرزندان شان اقدام به احداث استخر می نمایند.
ضوابط طراحی استخر خانگی
از آن جایی که طراحی و ساخت استخر در محیط های مسکونی نیازمند دریافت مجوز از شهرداری می باشد و همچنین بدون رعایت ضوابط طراحی استخر مسکونی نمی توان انتظار بازخورد مثبتی از استخر حاصله داشت، بنابراین تصمیم داریم تا در این مقاله به این اصول و ضوابط پرداخته و توضیحاتی را در این خصوص به علاقمندان ساخت استخر مسکونی ارائه نماید.
اولین موردی که باید لحاظ شود و قبل از ساخت استخر به آن نیاز داریم، محوطه ای است که می خواهیم استخر را در آن ایجاد کنیم. البته منظور از محوطه، لزوما زمینی رو باز نیست. بلکه مقصود همان فضایی است که جهت احداث استخر مناسب می دانید.
امروزه در خانه های آپارتمانی نیز اقدام به ساخت استخر می نمایند. اما باید توجه داشت، فضایی که برای استخر در نظر گرفته می شود توسط پیمانکاران تایید گردد و در واقع منزل شما باید فضای کافی برای طراحی و ساخت استخر داشته باشد.
دومین موردی که حتما باید توجه شود، ابعاد استخر می باشد. معمولا استخر ها را به شکل مستطیل می سازند و این شکل هندسی، متداول ترین نوع استخر است. به همین خاطر استانداردی برای ابعاد استخر ها وجود دارد.
طول استاندارد استخر ها که در طراحی استخر خانگی باید رعایت شود، بین ۱۲.۵ تا ۵۰ متر ذکر شده است. به عبارتی هر چه فضای منزل شما برای احداث استخر بزرگتر باشد، طول استخر شما به ۵۰ متر نزدیک تر است. هر چه فضای تان کوچکتر باشد، طول استخرتان هم کمتر خواهد بود. لازم به ذکر است، طول استخر های آپارتمانی ۱۲.۵ و گاهی کمتر نیز تعیین می شود.
از دیگر ضوابط طراحی استخر خانگی، به جز اندازه طول استخر، باید عرض و عمق استخر نیز اندازه استاندارد داشته باشد.
عرض استخر ها در خانه های ویلایی بین ۱۰ الی ۵۰ متر می باشد و برای خانه های آپارتمانی به ۳ الی ۶ متر می رسد. عمق استخر های خانگی باید یک الی دو متر باشد مگر اینکه طول و عرض استخر شما ۵۰*۵۰ بوده و به منظور شنای حرفه ای و شیرجه زدن، اقدام به ساخت استخر کرده باشید. در این صورت شما می توانید از پیمانکار خواسته تا عمق استخر را از ۳ الی ۶ متر افزایش دهد.
سومین مورد در زمینه ضوابط طراحی استخر خانگی، موقعیت آن است. طبق استاندارد ها، آن محوطه یا فضایی که برای ساختن استخر انتخاب می کنید باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- زاویه دید: استخر منزل شما باید در قسمتی از خانه باشد که از آشپزخانه و یا اتاق پذیرایی و نشیمن کاملا رویت شود. این امر به دلیل حفظ سلامتی کودکان در نظر گرفته شده است.
- باد: اگر استخر شما در فضایی باز احداث خواهد شد، باید حتما در برابر باد حفاظ داشته باشد.
- عدم وجود درخت اطراف استخر: به منظور نگهداری استخر و تمیز ماندن آب موجود در آن، در اطراف استخر نباید درختان و بوته هایی وجود داشته باشد که برگ شان درون استخر بیفتد.
- حاشیه استخر: در استخر های مسکونی برای راحتی تردد در اطراف استخر باید دو متر حاشیه در نظر گرفته شود.
- زاویه تابش خورشید: اگر استخر شما در فضایی رو باز قرار دارد، بهتر است زاویه تابش خورشید به روی استخر باشد. در این صورت آب استخر در طول روز گرم شده و از هدر رفتن انرژی به منظور افزایش دمای آب استخر، جلوگیری می شود.
چهارمین قانون که باید هنگام ساختن استخر رعایت شود، شکل آن است. در برخی از خانه ها برای طراحی و دیزاین منزل از اشکال خاص برای احداث استخر استفاده می شود. هرچند این نوع استخر ها زیبایی جذاب و منحصر به فردی به خانه می بخشند، اما برای سیستم گردش آب مشکلاتی ایجاد می کنند. همچنین به صرفه نیز نیستند.
پنجمین و آخرین مورد ، حفظ ایمنی در استخر است. این موضوع باید از اولین لحظه که ساختن استخر آغاز می شود، رعایت گردد. هر چه ساختن استخر اصولی تر انجام شود، ایمنی استخر افزایش می یابد.
کلام آخر
طراحی و استخر خانگی باید توسط یک تیم از متخصصین انجام شود، زیرا هر مرحله از اجرا بسیار مهم است و به کیفیت و دوام طولانی مدت استخر کمک میکند. شما در نهایت، میتوانید با احداث یک استخر خصوصی از مزایای آن بهره بسیار ببرید. اگر استخر سرپوشیده را انتخاب کنید، در هر فصلی از سال میتوانید آب تنی کنید. با انتخاب استخر روباز نیز میتوانید غرق در یک چشمانداز زیبا در جلوی ویلا یا خانه خود شوید. حتی اگر هم قصد فروش ملک خود را داشته باشید، این امکان را دارید تا ملک را با قیمت بیشتری بفروشید.
دیدگاهتان را بنویسید