روش محاسبه شارژ ساختمان + نمونه جدول شارژ ساختمان
زندگی آپارتمان نشینی برای ساکنین نه تنها مزیت هایی دارد بلکه دردسرهایی را نیز ساخته است. در عصر حاضر که رشد جمعیت باعث افزایش این سبک زندگی شده است ، نیازهایی نیز احساس می شود. این نیازها بر پایه مشاعات و مشترکات در آپارتمان ها بوجود می آید. مدیریت یکی از اساسی ترین نیازهای ساختمان برای حفظ نظم و آسایش ساکنین است. مدیریت ساختمان کار ساده ای نیست و دردسرهایی را دارد. مدیر باید علاوه بر رسیدگی به شکایات ساکنین ، هزینه های ساختمان را حساب کند و از ساکنین اخذ نماید. پرداخت هزینه ها از طریق شارژ ساختمان صورت می گیرد که باید ساکنین از شیوه هزینه شارژ خود مطلع شوند. برای اطلاع ساکنین ، مدیر باید جدول شارژ ساختمان تهیه کند. در این بخش می توانید نمونه جدول شارژ ساختمان را مشاهده کنید و بدانید چه مواردی باید در آن ذکر شود.
مطلب پیشنهادی: حقوق آپارتمان نشینی
شارژ ساختمان چیست؟
براساس قانون تملک آپارتمان ها حق شارژ ماهیانه به مبلغی گفته میشود که هر واحد باید آن را برای هزینههای مشترک و قسمتهای مشاع بپردازد. در ماده ۴ قانون تملک آپارتمان ها نحوهی محاسبه شارژ ساختمان به صورت کامل آمده است اما نوع ساختمانها با هم تفاوت دارند، برای همین چندین روش محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد که در زیر به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
برای دریافت مشاوره و یا خدمات از مجموعه مهندس کامرانی می توانید با شمارههای درج شده در ذیل تماس حاصل فرمایید.
جدول شارژ ساختمان چیست؟
قبل از اینکه به روشهای محاسبه شارژ ساختمان بپردازیم بهتر است با جدول شارژ ساختمان و متن پرداخت شارژ ساختمان آشنا شویم. این جدول شامل مواردی چون نوع هزینههای ساختمان، متراژ واحد، مبلغ شارژ جاری، شارژهای غیرمشترک، مبلغ شارژ معوقه، تعداد نفرات ساکن در آن، مبلغ کل هزینهها، سهم هر واحد است. علاوه بر این تمام هزینههای ساختمان مانند تعمیرات، خرید لامپ، تعمیر آسانسور، نظامت راهروها و … باید در جدول شارژ ساختمان بیاید. برای این کار میتوانید از فرم خام شارژ ساختمان هم استفاده کنید و فقط دادهها و هزینهها را در آن وارد کنید. مدیر ساختمان باید به واحدها جدول شارژ ساختمان را تحویل دهد. در زیر یک نمونه جدول شارژ ساختمان آمده است.
روش های محاسبه شارژ ساختمان
همانطور که پیشتر گفتیم ساختمانها با هم متفاوت هستند، برای همین چندین روش محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد. بر این اساس، مدیریت ساختمان باید یکی از روشها را برای محاسبه حق ماهیانه در نظر بگیرد.
شارژ متراژی
اگر تمامی واحدها متراژ یکسان دارند و تمام وسایل و متعلقات از جمله سیستم گرمایش و سرمایش، آب، گاز و برق اختصاصی باشد، این روش بهترین روش محاسبه شارژ ساختمان است. معمولا مجتمعهای مسکونی، اداری و… از این روش استفاده میکنند. در این روش اگر یک واحد ۵۰ متر باشد و برای هر متر ۲ هزار تومان در نظر گرفته باشیم، شارژ ماهیانه این واحد ۱۰۰ هزار تومان است.
شارژ نفری
برای ساختمانهایی که آب مشترک دارند، این روش عالیست. برای مثال واحدی ۴ نفر ساکن دارد و حق ماهیانه هر نفر ۱۰۰۰۰ هزار تومان است. این واحد طبق قانون تملک آپارتمان ها باید ۴۰ هزار تومان حق شارژ ماهیانه بدهد. شاید بتوان سادهترین روش محاسبه شارژ ساختمان را، شارژ نفری دانست.
شارژ نفر متراژی
در ساختمانی زندگی میکنید که سیستم گرمایش و سرمایش و آب مشترک دارد، همچنین واحدهایش متراژهای متفاوتی دارند؟ بهترین روش محاسبه شارژ ساختمان، شارژ نفری متراژی است. در این روش محاسبه، به ازای هر نفر و متراژ مبلغی تعیین میشود که هر واحد باید آن را بپردازند. معمولا نسبت واحد به نفر باید ۲۰ به ۸۰ باشد.
شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی
ساختمانی را تصور کنید که هم واحدهای مسکونی دارد و هم واحدهای تجاری و اداری. این ساختمان سیستم سرمایش و گرمایش و آب مشترک دارد، به همین دلیل میتوان شارژ ساختمان را به روش شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی حساب کرد. مالکان واحدها حق ماهیانه خود را براساس یک شارژ ثابت و یک شارژ متغیر میپردازند.
شارژ واحدی به همراه شارژ نفر متراژی
نوع دیگر محاسبه حق ماهیانه شارژ ساختمان براساس قانون تملک آپارتمان ها، شارژ واحدی به همراه شارژ نفر متراژی است. در این نوع یک شارژ ثابت، یک شارژ متراژی و یک شارژ نفری باید مشخص شود. برای مثال یک واحد ۵۰ متر است و ۲ نفر در ان زندگی میکنند. شارژ ثابت ۱۰۰ هزار تومان، شارژ متراژی ۲ هزار تومان و شارژ نفری نیز ۵ هزار تومان است، پس حق ماهیانه این واحد میشود ۱۰۰ هزار تومان ثابت به علاوه ۱۰۰ هزار تومان برای متراژ و ۱۰ هزار تومان برای ۲ نفر است. جمع این مبلغ یعنی ۲۱۰ هزارتومان حق شارژ ماهیانه این واحد خواهد بود.
شارژ نفری به همراه شارژ متراژی
بسیار ساده است. این روش ترکیبی از شارژ نفری و متراژی است. فرض کنید یک واحد ۵۰ متری ۲ نفر در آن زندگی میکنند. به ازای هر متر اگر ۲ هزار تومان و به ازای هر نفر ۵ هزار تومان شارژ تعیین کنیم، حق ماهیانه این واحد براساس این روش میشود ۱۱۰ هزار تومان.
شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی و شارژ نفری
روشی برای محاسبه شارژ ساختمانی میخواهید که سیستم گرمایش و سرمایش و آب مشترک دارند، اما متراژهای واحد آن با هم تفاوت دارند؟ شارژ واحدی به همراه شارژ متراژی و شارژ نفری از بهترین روشهای محاسبه شارژ ساختمان است. در این روش به ازای هر متر و هر نفر مبلغی تعیین میشود. علاوه بر این شارژ ثابت هم دریافت میشود.
شارژ بر اساس هزینهها
در این روش، شارژ ساختمان بر اساس هزینههای انجام شده، بین واحدها تقسیم میشود. اصولا هزینههای آب به صورت نفری و هزینه گاز به صورت متراژی و هزینههای برق به صورت واحدی یا ثابت محاسبه میشود. برای روشنتر شدن مسئله، مثالی میزنیم:
فرض کنید مبالغ قبوض یک مجتمع مسکونی شامل موارد زیر میشود:
- قبض آب به مبلغ صد هزار تومان،
- قبض برق به مبلغ دویست هزار تومان
- قبض گاز به مبلغ سیصد هزار تومان است.
جدول شارژ ساختمان این گونه نوشته میشود:
واحدها | متراژ | نفرات | سهم آب (نفری) | سهم گاز( متراژی) | حق شارژ ماهانه |
واحد مسکونی ۱ | ۱۰۰ متر | ۳ نفر | ۶۰ هزار تومان | ۲۰۰ هزار | ۳۶۰ هزار |
واحد مسکونی ۲ | ۲۰۰ متر | ۲ نفر | ۴۰ هزار تومان | ۱۰۰ هزار | ۲۴۰ هزار |
انواع نرمافزارهای مدیریت و تنظیم جدول شارژ ساختمان
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، نرمافزارهایی برای محاسبه شارژ ماهانه ایجاد شده است. میتوان با استفاده از این نرمافزارها پیچیدگی محاسبه شارژ ساختمان را کم کرد و به کار سرعت و سهولت بخشید. مدیران ساختمان، با استفاده از این نرم افزارها میتوانند مخارج را وارد کرده و شارژ هر کدام از واحدها را به راحتی حساب کنند. میزان خطا در این نرم افزارها کم است و آن میزان خطا نیز میتواند ناشی از ورود اطلاعات نادرست باشد. در ادامه چند تا از این نرم افزارهای محاسبه شارژ ساختمان را معرفی میکنیم:
غیر از این موارد، نرم افزارهایی تحت عنوان، فایل اکسل محاسبه شارژ ساختمان و حسابداری مجتمعهای مسکونی نیز به لیست این موارد افزوده شده است که با استفاده از آن فرآیند محاسبه و تنظیم جدول شارژ ساختمان به سهولت انجام میشود.
قانون شارژ آپارتمان خالی
مطابق ماده ۴ قانون تملک آپارتمان پرداخت حق شارژ ساختمان بصورت ماهانه الزامی است، چه خالی بماند یا افرادی در آن سکونت کنند.
اگر واحدی از آپارتمان، خالی از سکنه باشد، مالک باید هزینههای مربوط به نگهداری ساختمان را پرداخت کند؛ تمام هزینههایی که مربوط به نگهداری آپارتمان است و باید توسط همه پرداخت شود.
اما دقت داشته باشید که مالکان واحدهای خالی ملزم به پرداخت هزینههای متغیر مصرفی نیستند. هزینههای متغیر مصرفی مانند شارژ ماهانه مربوط به قبوض آب، برق و گاز مشترک می باشد. مالک واحد خالی چون در آپارتمان سکونت ندارد و سهمی از آب یا گاز یا برق مصرفی ندارد، لذا نیازی نیست بابت آن پولی پرداخت کند.
نکته: هزینههای مصرفی با این که امری توافقی مابین موجر و مستاجر است، اما معمولا مستاجر یک واحد آن را میپردازد. اما مواردی مانند هزینه نصب دوربین مداربسته و … بر عهده مالک است.
تلاش کردیم تا تمام آنچه که در مورد جدول شارژ ساختمان مهم است را در این پست بیاوریم.
دیدگاهتان را بنویسید