کمیسیون ماده ۱۲
کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری و زمین موات
ماده ۱۲ ازجمله کمیسیون هایی میباشد که نوع اراضی و تشخیص عمران را تعیین میکند، تعیین نوع اراضی به این معنا میباشد که زمین مورد نظر بایر میباشد یا دایر و یا موات. براساس این ماده تعیین نوع اراضی در این کمیسیون با وزارت مسکن و شهرسازی میباشد. براین اساس: «نحوه تشخیص نوع اراضی موضوع ماده ۱۲ قانون زمین شهری به موجب دستورالعملی که وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و به موقع اجرا میگذارد میباشد.» دستورالعملی که در این کمیسیون مطرح شده است تحت عنوان، دستورالعمل اجرائی مواد یک و چهارده آئین نامه قانون زمین شهری میباشد.
کمیسیون ماده ۱۲ چیست؟
کمیسیون ماده ۱۲ ازجمله کمیسیونهای میباشد که در قانون زمین شهری مطرح شده است که تشخیص عمران و احیا و تشخیص نوع زمین که دایر یا بایر باشد را از زمین موات بر عهده وزارت مسکن و شهر سازی میباشد. براساس قانون زمین شهری: نحوه تشخیص نوع اراضی موضوع ماده ۱۲ قانون زمین شهری به موجب دستورالعملی که وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و به موقع اجرا میگذارد میباشد. در دستور العملی که به وزارت مسکن ابلاغ شده است طی آن تشخیص عمران و تعیین نوع زمین به کمیسیونی موصوف به کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری محول شده است.
منظور از نظریه کمیسیون ماده ۱۲ چیست؟
کمیسیون ماده ۱۲ در صورتی که در مورد زمینی نظریه صادر کرده و نوع زمین را مشخص کند این نظریه در موارد مراجعات بعدی هم معتبر است و نیاز به این نیست که نظریه مجددی از کمیسیون اخذ شود. نطریه ای که از کمیسیون ماده ۱۲ صادر میشود میبایست بر اساس مدارک و ادله معتبر باشد و در آن مشخصات دقیق پلاک که شامل شماره پلاک، مساحت پلاک و مشخصات مالک پلاک میباشد درج شود. لازم به ذکر است که نظریه ای که صادر میشود میبایست در قسمت مقدمه و نتیجه متحد باشد و مقدمه و نتیجه باهم مغایرتی نداشته باشند.
آراء صادره باید عاری از هر گونه قلم خوردگی و لاک گرفتگی باشد. مشخصات دقیق پلاک اعم از مالک و شماره پلاک و مساحت و … آن باید در نظریه قید گردد. رای صادره میبایست مستدل و متکی به شواهد و مدارک صادر گردد. نباید مقدمه رای با نتیجه آن مغایرت و تضادی داشته باشد. لازم به ذکر است که در نطریه میبایست ویژگی و ماهیت زمین مثل دیم یا آبی بودن یا دارای اعیانی و … ذکر شود.
پس از صدور نظریه، پرونده مستقیما به دبیرخانه کمیسیون ارجاع میگردد. ابلاغ رای صرفا پس از بررسی از طریق دبیرخانه کمیسیون صورت میگیرد. در مواردی که نیاز به طرح قسمت مشخصی از یک پلاک دارای وضعیت ثبتی مشاع در کمیسیون باشد لازم است:
- قسمت مذکور مفروزالرعیه بوده و با کروکی امضاء شده خود آن مشخص و مساحت دقیق نیز روی کروکی پیاده گردد.
- هنگام صدور رای دو نکته زیر در متن رای ذکر شود:
- نظریه کمیسیون روی قسمتی که صادر میشود قابل تسری به قسمتهای دیگر ملک نخواهد بود.
- نظریه مذکور صرفا از جهت تعیین نوع زمین ارائه شده و مدارکی برای تثبیت مالکیت متقاضی روی ملک مورد نظر نخواهد بود
بعد از اینکه رای صادر شد رای به دبیرخانه فرستاده میشود و ابلاغ رای تنها پس از بررسی از طریق دبیرخانه کمیسیون میباشد.
متن ماده کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
براساس ماده ۱۲ کمیسیون قانون زمین شهری: تشخیص عمران و احیاء و تأسیسات متناسب و تعیین نوع زمین دایر و تمیز بایر از موات به عهده وزارت مسکن و شهرسازی است این تشخیص قابل اعتراض در دادگاه صالحه میباشد.
تبصره ۱: دادگاه نسبت به اعتراض خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی رسیدگی کرده و حکم لازم خواهد داد ،ا عتراض به تشخیص وزارت مسکن و شهرسازی در دادگاه مانع از اجرای مواد این قانون نمیگردد.
تبصره ۲: ملاک تشخیص مرجع مقرر در ماده ۱۲ در موقع معاینه محل در مورد نوع زمینهایی که از تاریخ ۱۳۵۷/۱۱/۲۲ به وسیله دولت یا ارگانها و نهادها و کمیتهها و دفاتر خانه سازی احداث اعیانی یا واگذار شده بدون در نظر گرفتن اعیانیهای مذکور
خواهد بود.
اعضای تشکیل دهنده کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
کمیسیون متشکل از ۳ نفر مرکب از نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی که با حکم وزیر مسکن تشکیل میگردد.
وظایف دبیرخانه کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
- اخذ استعلامات و پاسخ به استعلامات ادارات دولتی
- بررسی وضعیت مورد استعلام از جهت عدم مانعیت جهت طرح در کمیسیون
- تشکیل پرونده و ارجاع پرونده موردنظر به کمیسیون ماده ۱۲
- گردآوری آراء صادر از کمیسیون و ابلاغ آراء به مالکان یا درج آراء در روزنامه کثیر الانتشار
- -راسال نسخه ای از رای کمیسیون به اداره کل زمین شهری استان
- جمع آوری و تهیه لیستی از فعالیتهای کمیسیون
- حفظ دلایل و مدارک جهت ارائه در محاکم قضایی در قالب دفاع
با وصول درخواست رسیدگی، دبیر خانه کمیسیون با کنترل مدارک پیوست درخواست، بررسی خود را آغاز مینماید. از جمله موارد بررسی این است که پلاک دولتی نباشد. همچنین قبلاً گواهی عمران موضوع قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری برای پلاک مورد نظر صادر نشده باشد. و نیز کمیسیون ماده ۱۲ قبلاً در مورد این پلاک رأی صادر نکرده باشد. بعد از بررسی موضوعات سه گانه، کمیسیون جهت تشکیل کمیسیون و در صورت لزوم بازدید اعضاء از محل تعیین وقت خواهد نمود. اعضاء کمیسیون با مطابقت مدارک و معاینه وضع ظاهری محل و تحقیق از مطلعین و معتمدین مبادرت به صدور نظریه خواهند نمود. سپس کمیسیون یک نسخه نقشه امضاء شده را به انضمام نظریه خود حداکثر ظرف یک ماه به مرجع درخواست کننده ارسال میکند. نسخه دیگر نقشه با یک نسخه از نظریه یاد شده در کمیسیون بایگانی میشود.
نکته: مطرح کردن پلاکهای دولتی در کمیسیون ماده ۱۲ ممنوع میباشد.
مراحل رسیدگی به درخواستها در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
برای اینکه درخواستی در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری مورد رسیدگی قرار گیرد ابتدا میبایست درخواست اصلی تقاضاکننده به مراجع تحویل داده شود زیرا این مراجع هستند که میتوانند از کمیسیون تقاضای اعمال نظر و رسیدگی را درخواست نمایند. درخواست اصلی باید مشتمل بر مشخصات ثبتی زمین و همچنین ۲ نسخه رونوشت یا کپی نقشه ثبتی زمین و همچنین ثبت انعکاس موقعیت زمین بر روی نثشه هوایی با مقیاس مناسب باشد. اگر تقاضاکننده مشخصات ثبتی زمین و ۲ نسخه رونوشت یا کپی نقشه ثبتی را نداشته باشد میبایست ۲ نسخه کروکی دقیق زمین را که منطبق با سوابق ثبتی و وضعیت زمین در محل میباشد را ارائه دهد.
پس از اینکه مدارک مورد نظر ارائه شد مراجع درخواست کننده آن را وصول نموده و به کمیسیون ارسال مینمایند.
نکته: مدارک مندرج در مورد نام آخرین مالک یا مالکین که با حضور و امضاء نماینده اداره ثبت تنظیم شده اند نیز به همراه آخرین استعلامات ثبتی نیز ارائه شود.
توضیح: گاهی درخواست کنندگان به مدارک مالکیت دسترسی ندارند. در این مورد موظف است آخرین استعلام ثبتی و نام آخرین مالک یا مالکین که با حضور و امضاء نماینده اداره ثبت تنظیم شده باشد را به کمیسیون تسلیم نماید.
نحوه رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
نحوه رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری به این صورت است که این کمیسیون جهت تشخیص احیا یا زمین موات، عمران یا عدم عمران زمین مورد نظر بدوا و با تعیین وقت به همراه کلیه اعضا از محل ملک معاینه نموده و صورت جلسه ای را تهیه مینمایدو پس از آن به بررسی اسناد و مدارک و تطبیق نقشه هوایی کروکی زمین و زمان عمران و احیا و استماع دفاعیات مالکین یا وکیل پایه یک دادگستری اقدام مینماید و این بررسیها را با معاینه محلی و تحقیقات صورت گرفته مطابقت میهد. در پایان رای خود را در خصوص موات یا دایر بودن زمینکه با اکثریت آرا حاضرین میباشد صادر مینماید. یک نسخه از رای صادره کمیسیون را به مرجع درخواست کننده وضعیت زمین ارسال میکند.
رعایت تشریفات در کمیسیون
در جهت اجرای قانون مذکور مسائل شکلی خاصی هم باید رعایت شود. عدم رعایت این مسائل باعث ابطال مراحل بعدی و در نتیجه ابطال تملک میگردد. این مسائل عبارتند از:
- ارجاع توسط مرجع ذیصلاح. کمیسیون فقط در مورد پلاک هایی اظهار نظر میکند که توسط مراجع رسمی و ذی صلاح جهت تشخیص و تعیین ماهیت ارجاع میشود.
- داخل حوزه شهر قرار داشتن پلاک ها.
- ممنوعیت طرح پلاک دولتی در کمیسیون.
- عدم صدور گواهی عمران.
- عدم صدور رأی قبلی توسط کمیسیون.
- بازدید اعضاء از محل و تطبیق مدارک با محل.
- لزوم شرکت تمام اعضاء در کمیسیون.
- لزوم صدور رأی با اکثریت.
- عدم وجود قلم خوردگی و یا لاک گرفتگی.
- ذکر مشخصات دقیق پلاک.
- مستدل بودن رأی.
نحوه اعتراض به رای صادره کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
براساس کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری تشخیص عمران و احیاء و تأسیسات متناسب و تعیین نوع زمین دائر و تشخیص بائر از موات به عهده وزارت مسکن و شهرسازی میباشد. نظریه ای که در این کمیسیون با توافق اکثریت اعضا صادر میشود قابلیت اعتراض از سوی مالکان را تا ۳ ماه دارد. اعتراض مالک میتواند ناشی از این باشد که زمین مورد حکم سابقا مال او بوده یا در زمین مورد نظر عمران انجام داده است و زمین بایر نمیباشد یا اینکه فردی در مدتی که در خارج از کشور اقامت داشته است ملک او طبق نظریه از مالکیت او خارج شده باشد. اعتراض این اشخاص در دادگاه صالح قابل رسیدگی میباشد.
افراد ذیل میتوانند به رای صادره از کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری اعتراض نمایند:
- دارندگان اسناد عادی: طبق قانون زمین شهری دارندگان اسناد عادی قبل از اعتراض به رای صادره به خواسته ابطال رای کمیسیون ابتدائاً باید دادخواستی به طرفیت وزارت مسکن و شهرسازی به خواسته تأیید صحت تاریخ تنظیم سند عادی و نیز صحت معامله تقدیم دادگاه عمومی کرده و در این مورد حکم اخذ نمایند.
- دارندگان اسناد رسمی: برخلاف دارندگان اسناد عادی، دارندگان اسناد رسمی به لحاظ رسمیت داشتن مالکیت آنها مستقیماً میتوانند به رای کمیسیون در دادگاه عمومی محل وقوع ملک اعتراض نمایند.
- بنابراین هم دارندگان اسناد عادی و هم دارندگان اسنا رسمی این امکان برایشان فراهم است که نسبت به رای کمیسیون ماده ۱۲ اعتراض نمایند.
مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
اعتراض به نظریه تشخیص نوعیت زمین موضوع ماده ۱۲ قانون زمین شهری، مانند سایر دعاوی حقوقی است. به این معنا که ابتدا باید دادخواست تنظیم و به مرجع قضایی تقدیم نمود ؛ به همراه دادخواست ضروری است که تصویر مصدق اسناد و مدارک مالکیت به عنوان دلیل مالکیت خواهان دعوی ارائه گردد. همچنین در صورتی که قبل از طرح دعوی، مبادرت به تامین دلیل یا اقدام به جلب نظر کارشناس یا # شده باشد، ضمن درج این مطلب در دادخواست باید به دادخواست تقدیمی ضمیمه گردد. دعوای اعتراض به نظریه کمیسیون ماده ۱۲ یک دعوای غیر مالی محسوب میگردد ؛ لذا برابر قانون وصول برخی از درامدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، هزینه دادرسی میزان مشخص میباشد.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ میبایست در دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول (زمین) به عمل آید.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری بر اساس سند عادی (مبایعه نامه)
دارندگان اسناد عادی معترض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری ابتدا بایستی حکم مبنی بر صحت تاریخ تنظیم سند عادی و نیز صحت معامله را دریافت نمایند ؛ صدور این حکم نیاز به تقدیم دادخواست به مراجع قضایی دارد.
تبصره ماده ۷ قانون زمین شهری درخصوص دارندگان اسناد عادی چنین تعیین تکلیف نموده: کسانی که به تاریخ قبل از قانون مالکیت اراضی موات شهری ( مصوب ۱۳۵۸ ) با اسناد عادی دارای زمین بوده و در مهلتهای تعیین شده قبلی از طرف مراجع مربوطه تشکیل پرونده داده اند و یا در شهر هایی که تا کنون مهلتهای مذکور برای تشکیل پرونده اعلام نشده است در صورتی که تاریخ تنظیم سند عادی و صحت معامله از طرف مراجع ذیصلاح قضایی تایید گردد؛ برابر ضوابطی که در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین میشود اجازه عمران خواهند داشت.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری بر اساس سند رسمی
دارندگان اسناد رسمی معترض میتوانند مستقیما به رای کمیسیون مربوطه در مرجع ذیصلاح اقدام نمایندزیرا در این اسناد برخلاف اسناد عادی صحت اسناد و معامله نیاز نمیباشد و این اسناد لازم الاجرا میباشند. دادگاه صالح برای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک میباشد.
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری بر اساس سند رسمی مشاعی
اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ فقط مختص املاک مفروز نمیباشد ودر خصوص املاکی که دارای سند مشاع میباشند نیز اعتراض قابل اعمال میباشد اما لازم است بدانید که برای طرح دعوای اعتراض یا ابطال رای کمیسیون صرف مالکیت مشاعی کافی نمیباشد و شخص معترض میبایست حتما سند مالکیت شش دانگ مفروز داشته باشد و یا آنکه همه مالکین مشاعی نسبت به طرح دعوای اعتراض و ابطال رای کمیسیون اقدام نمایند وگرنه دعوی شخص به علت عدم مالکیت بر کل پلاک مشاعی، مورد پذیرش واقع نمیشود.
مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
امکان اعتراض نسبت به رای کمیسیون ماده ۱۲ وجود دارد و این مهلت براساس قانون ۳ ماه تعیین شده است. ممکن است مالک نظریه کمیسیون را دریافت نکرده باشد و نسبت به ان ناآگاه باشد در این صورت با عدم دسترسی یا استنکاف مالک از دریافت نظریه، بایستی طی دو نوبت به فاصله ده روز نظریه مذکور در روزنامه کثیرالانتشار آگهی شود و تا سه ماه از تاریخ آخرین آگهی، مدعیان میتوانند اعتراض خود را به دادگاه تسلیم نمایند.
اراضی که قابل طرح در کمیسیون ماده قانون زمین شهری ۱۲ نیستند
صلاحیت کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری تمامی اراضی داخلی محدوده شهرها، حریم شهرها و شهرکها است و حسب اقتضا در مراکز استانها و شهرها تشکیل میشود.
اراضی که قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری نمیباشند:
- اراضی متعلق به شهرداریها و شرکتهای وابسته به شهرداری: با توجه به وظایف محوله به شهرداری ها، وجود اراضی موات در ید آنها جهت اجرای طرحهای عمومی و عمرانی بلامانع است و زمینها و اراضی متعلق به آنها ؛قابل طرح در کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری نمیباشند.
- اراضی دارای گواهی عمرانی: چنانچه مالک زمینی بر اساس آئین نامه قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ تصویب آیین نامه آن، با ارائه کپی سند مالکیت زمین و کروکی مربوطه گواهی عدم موات دریافت نموده و در کمیسیون ماده ۱۲ یک بار گواهی مبنی بر موات نبودن زمین صادر شده باشد، دیگر موجبی جهت طرح مجدد مسئله در کمیسیون وجود نخواهد داشت.
- اراضی متعلق به دولت: اسناد اراضی موات ابطال و سند به نام دولت صادر شده و در اختیار آن قرار میگیرد ؛ از این رو طرح مسئله در کمیسیون وجاهت قانونی نخواهد داشت.
- اراضی که قبلا نسبت به آنها رای کمیسیون صادر گردیده: چنانچه کمیسیون نسبت به ملکی یک نوبت رسیدگی و نوعیت آن را تشخیص دهد دیگر حق تغییر آن را نخواهد داشت
مدارک لازم جهت ارائه کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
برای ارائه درخواست در کمیسیون ماده ۱۲ مدارک ذیل لازم میباشد:
- رونوشت یا کپی سند مالک: مراجع درخواست کننده نظریه وزارت مسکن و شهرسازی بایستی رونوشت یا فتوکپی سند مالکیت را به وزارت مسکن و شهرسازی ارائه نمایند و در صورت عدم دسترسی به مدارک مالکیت به آخرین استعلام ثبتی یا صدور قبض معاینه محل متضمن مشخصات پلاک یا پلاکهای ثبتی و نقشه بلوک بندی و جریان ثبتی و نام آخرین مالک یا مالکین که به امضای نماینده اداره ثبت و دستگاه تملک کننده رسیده را به مرجع یاد شده تسلیم نماید.
- رونوشت یا فتوکپی نقشه ثبتی در دونسخه: در صورت نداشتن نقشه مالکیت، میبایست دو نسخه کروکی دقیق زمین را که منطبق با سوابق ثبتی از حیث طول ابعاد و مطابقت با پلاکهای مجاور و وضع محل زمین میباشد تسلیم گردد.
- انعکاس موقعیت ملک روی نقشه هوایی با مقیاس مناسب: معمولا برای انعکاس موقعیت ملک روی نقشه هوایی، از قسمتی از نقشه هوایی که زمین مورد نظر و املاک دیگر در آن منعکس است فتوکپی تهیه میکند و سپس بر فتوکپی مذکور موقعیت زمین را تعیین مینمایند.
- نظریه کتبی دبیرخانه کمیسیون: نطریه کتبی مبنی بر عدم صدور گواهی عمران موضوع قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری و عدم اظهار نظر کمیسیونهای تشخیص موضوع ماده ۱۲ قانون اراضی شهری و عدم اظهار نظر کمیسیون های
- کارت ملی و مدارک هویتی
- فیش واریزی پرداخت هزینههای دادرسی
- ارائه ادله و مستندات از جمله: شهادت شهود و مطلعین، تحقیقات محلی و …
مرجع صالح جهت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
ممکن است نسبت به آراء صادره از کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری اعتراض شود، حال سوال این است که اعتراض در چه مرجعی میبایست به عمل آید؟پاسخ این است که اعتراض نسبت به آراء کمیسیون ماده ۱۲ میبایست در دادگاه عمومی حقوق محل وقوع زمین به عمل آید زیرا زمین ازجمله اموال غیرمنقول است و بنابر اصول آیین دادرسی مدنی دادگله محل وقوع مال غیرمنقول صالح به رسیدگی میباشد. لازم به ذکر است که در صورتی که فردی نسبت به آراء صادره از این کمیسیون اعتراض دارد میبایست ظرف مدت ۳ ماه اقدام نماید.
حال سوال این است در صورتی که کمیسیون رای به موات تشخیص دادن زمینی را بدهد آیا اعتراض ممانع از اجرا خواهد بود؟باید گفت که به صرف موات تشخیص دادن زمینی توسط کمیسیون اداره ثبت مکلف به صدور سندبه نام دولت میباشد و اعتراض به رای مانع از این اقدام نخواهد شد اما در صورتی که راس دادگاه صالح بر ابطال نظریه کمیسیون باشد، مالکیت زمین به مالک آن عودت میشود.
نمونه رای دادگاه مبنی بر ابطال رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری
رای دادگاه بدوی
رأی دادگاه به تاریخ ۲۸/۱۲/۸۲ از شعبه ۱۵۰ دادگاه حقوقی # صادر گردیده است. رأی دادگاه بدوی در خصوص دادخواست احمد – به وکالت از مرتضی – بطرفیت سازمان مسکن وشهرسازی # بخواسته ابطال رأی شماره # کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری در خصوص پلاک ثبتی فرعی از اصلی واقع در بخش ۱۲ # به استناد سندرسمی مالکیت و رونوشت رأی کمیسیون با عنایت به دعوت طرفین و تشکیل جلسه دادرسی و استماع اظهارات وکیل خواهان نماینده حقوقی اداره خوانده دادگاه قرار ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری و کارشناس درنظریه خود اظهار داشته که زمین مذکور دارای کشاورزی بوده و بایر است و اینکه نظریه مذکور مورد اعتراض خوانده قرار گرفته و دادگاه قرار ارجاع امر به هیأت سه نفره کارشناسی صادر که نظریه آنها نیزاین است که زمین مذکور بایر است. بنابراین دادگاه دعوی خواهان را ثابت تشخیص و به استناد ماده ۴ قانون زمین شهری ضمن فسخ رأی شماره # کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری حکم به بایر بودن پلاک ثبتی صادر رأی صادره حضوری است. گردشکار لایحه وکیل تجدیدنظرخواه به انضمام دادخواست تجدیدنظرخواهی به شعبه صادرکننده رأی داده شده است که در لایحه خود این مطالب را گنجانده است: برمبنای اعتراض احمد به نظریه کمیسیون ماده ۱۲ به شماره # که نوعیت پلاک -موات اعلام شده طی دادنامه مورخ # حکم به فسخ نظریه کمیسیون ماده ۱۲وتغییر نوعیت زمین از موات به بایر صادر که حکم صادره دارای ایرادات متعددی است.
- با عنایت به مفاد دادخواست تقدیمی از طرف تجدیدنظرخوانده خواسته ابطال نظریه کمیسیون ماده ۱۲ میباشد که دادگاه حکم به فسخ در خصوص پلاک دیگری جدا از زمین مورد ترافع صادر که عملاً حکم مخدوش است.
- نظریه کمیسیون ماده ۱۲ سال ۶۹ صادر و خارج از مهلت در سه ماهه قانونی به نظریه کمیسیون اعتراض گردیده که مدارک لازم در این خصوص در جلسه رسیدگی مورخ # / # به دادگاه صادر شده.
- رسیدگی به دعوی مطروحه امری تخصصی و فنی است که پس از ابلاغ نظر کارشناس به نظر کارشناس اعتراض شده که نظریه هیأت سه نفره کارشناسان به بنده ابلاغ نگردیده.
- اعضای کمیسیون ماده ۱۲ برمبنای وضعیت زمین و منطقه و بررسی عکسهای هوایی سنوات مختلف اقدام که زمین به صورت رهاشده قرار دارد و فاقد هرگونه اقدام در جهت احیاء به استناد مواد ۱۴۱ و ۱۴۲ قانون مدنی میباشد. لایحه تجدیدنظرخوانده نیز در پرونده میباشد ایشان اظهار نموده که خواسته دردادخواست تنظیمی به ابطال رأی که در دادنامه ستون خواسته صحیحاً ذکر شده و صرفاًدر پایان دادنامه و به هنگام تایپ شماره اشتباه شده که از دادگاه بدوی تقاضای اصلاح آن به عمل آمده است.
نظریه کمیسیون هیچگاه به بنده ابلاغ نگردیده و در جلسه دادگاه هیچ مدرکی دال بر ابلاغ حکم به دادگاه ارائه نشده است. کارشناس پس از مراجعه به محل به طور مفصل نظریه خود را مبنی بر حفر یک فقره پروفیل خاکی و انجام آزمایشات کامل خاک تا عمق ۵/۲ متر مبادرت به صدور نظریه کارشناسی نموده است. بنده ۵۰ سال در زمین مزبور کشاورزی نموده و در زمین فعالیت داشته ام که به دلیل امتداد منطقه شهری و محل زمین امکان کشت و زرع از وی سلب شده و تقاضای تأییددادنامه بدوی را خواستارم. رأی دادگاه تجدیدنظر در وقت فوق العاده پس از ختم رسیدگی به تاریخ ۲ # صادرگردیده است. رأی دادگاه تجدیدنظر تجدیدنظرخواهی سازمان مسکن و شهرسازی استان تهران از دادنامه صادره از شعبه ۱۵۰ دادگاه عمومی # که به موجب آن حکم به فسخ رأی شماره # کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری و حکم به بایر بودن پلاک ثبتی – واقع در بخش ۱۲ # صادرگردیده با هیچ یک از شقوق ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی انطباق ندارد و از طرف سازمان تجدیدنظرخواه ایراد و اعتراض خاصی بعمل نیامده ضمن رد تجدیدنظرخواهی سازمان تجدیدنظر دادنامه تجدیدنظرخواسته در اجرای قسمت اخیر ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی تأیید میکند این رأی قطعی است. نظر کارآموز خواهان پرونده در دادخواست خود ابطال رأی کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری خواسته که پس از ارجاع امر به کارشناس و تأیید بایر بودن آن حکم به ابطال رأی کمیسیون ماده ۱۲ مبنی بر اینکه زمین موردنظر موات نیست را صادر و اعلام کرد که این رأی به نظر کمیسیون با توجه به اینکه در خارج از مهلت قانونی است قابل طرح در دادگاه نبوده است ولی چون رأی کمیسیون در روزنامه نشر آگهی میشود و احتمالاً افراد از این رأی مطلع نیستند و این رأی قابل اعتراض در دادگاه بوده که به نظر بنده این رأی کاملاًوفق مقررات میباشد.
درباره داود کامرانی
داود کامرانی فارغ التحصیل مهندسی خاک و پی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر
نوشته های بیشتر از داود کامرانیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انحلال قرارداد از طریق تفاسخ (اِقاله)
ابلاغیه اکترونیکی قضایی
محاسبه تاخیر تادیه
تصرف عدوانی چیست؟
حدود اربعه
وکالت کلی و کاری چیست؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر. این مطلب که فرمودید مالکین مشاعی فقط به اتفاق میتوانند اقامه دعوای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۲ کنند چه مستند قانونی دارد؟
تجربه ای هست که با مراجعه به دبیرخونه کمیسیون ایجاد شده. از طرفی هم شما فرک کنید برای یک زمین که ۱۰ مالک داره ۱ مالک اعتراض داره ، برگزاری جلسه کمیسیون ماده ۱۲ هم که زمان بر هست و هزینه بر ، آیا سیستم اداری فعلی علاقه ای نشون میده برای برگزاری این جلسه؟ از دیدگاه من خیر پس دوست داره زمانی رسیدگی رو انجام بده که تمام مالکین حاضر باشن که اعتراض کنن