شکایت از سازنده ساختمان
یکی از دعاوی حقوقی که در حال حاضر با آن رو به رو هستیم شکایت از سازنده ساختمان است . امروزه تعامل بین مالک و سازنده تحت عنوان مشارکت در ساخت بسیار رایج شده است . بر این اساس بین مالک و سازنده توافقاتی صورت می گیرد که عدم اجرای هر یک از این توافقات توسط سازنده باعث بروز مشکل بین سازنده و مالک خواهد شد . در این جا قصد بر این است اطلاعاتی در مورد نحوه و مراحل شکایت از سازنده ساختمان در اختیار خوانندگان این مقاله قرار داده شود.
مسئولیت سازنده ساختمان
- بررسی کردن نقشه ها و حساب ها برای تمام جزئیات پروژه.
- تهیه نسخه ای از برنامه ها و حساب های پروژه و اصلاحات انجام شده
- آشنایی با مشخصات، ضمایم و بخشنامه های صادره از طرف وزارتخانه و اطلاع نهاد نظارتی بر آن ها.
- تأکید بر پیمانکار برای کار در محدوده مشخصات.
- نظارت بر کارهای پیمانکار و پیگیری هرگونه مشکل جدید در حین کار و رفع فوری و یافتن راه حل برای مشکلات
- تهیه گزارش روزانه برای مهندس مقیم، ازجمله مشاهداتی که باید به پیمانکار توجه شود، تهیه گزارش ماهانه و ذکر درصد تکمیل برای جلوگیری از دلایل تأخیر.
- اجرای رهنمودهای مهندس مقیم.
- پیگیری، راهنمایی و ارائه مشاوره و راهنمایی از طریق شرکت بازسازی ساختمان به بقیه نهادهای نظارتی پروژه و آشنایی هر یک از عناصر با وظایف آن.
- پیگیری شرایط آب و هوایی روزانه، و مناسب بودن انجام کارها در آن، رعایت عوامل ایمنی و حل مشکلات شهروندان.
- بررسی درصد اتمام و پیشرفت کار
مراحل شکایت از سازنده ساختمان
در صورت وجود مغایرت مفاد قرارداد توسط پیمانکار مالک قادر به شکایت خواهد بود. برای انجام این کار ابتدا لازم است دادخواست تامین دلیل داده شود. دادخواست تامین دلیل به معنای ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه می باشد.
مالک برای ارائه این دادخواست باید به شورای حل اختلافی که در ملک در آن واقع شده است مراجعه کند. پس از مراجعه به شورا باید هزینه ای تحت عنوان هزینه کارشناسی توسط مالک پرداخت و با ارائه فیش واریزی شورا اقدام به تعیین کارشناس می نماید . سپس شورای حل اختلاف با اعزام کارشناس رسمی دادگستری به محلی که ملک در آن واقع است صورت جلسه ای بر مبنای تشخیص کارشناس در رابطه با بررسی مشکل و تعیین میزان خسارت تنظیم می نماید .در دادگاه نیز قاضی با توجه به نظرکارشناس رای خود را صادر می نماید. بر اساس این صورت جلسه مالک می تواند اقامه دعوا نموده و مطالبه خسارت علیه سازنده را مطرح کند.
شکایت از سازنده ساختمان به دلیل عدم تحویل به موقع ملک
در قرارداد مشارکت ساخت، مدت شروع و پایان قرارداد قید میشود. در واقع باید تاریخ تحویل و آماده شدن ملک در قرارداد تعیین شود.
البته تاریخ اعلامی برای تحویل ساختمان، به صورت تقریبی تعیین میشود و در قراردادهای ساخت و ساز چنین شرایطی وجود دارد که فرآیند ساخت و ساز برای مدت مشخصی متوقف شود که این موضوع بین طرفین قرارداد حل و فصل گردد.
در صورتی که سازنده به تعهد خود مبنی بر تحویل ساختمان طبق تاریخ مقرر عمل نکند، مالک میتواند از سازنده ساختمان شکایت کند.
اگر سازنده به مالک اطلاع داده باشد که ممکن است ساختمان با تاخیر آماده و به او تحویل داده شود و مالک نیز این امر را بپذیرد، نیازی به طرح دعوا نیست.
اما زمانی بحث شکایت از سازنده ساختمان به دلیل عدم تحویل به موقع ملک مطرح میشود که در تاریخ مقرر در قرارداد، ملک به مالک تحویل داده نشود. در واقع سازنده تحویل ملک با تاخیر را به مالک اطلاع نمیدهد و همین امر سبب میشود تا بین طرفین اختلاف به وجود آید.
در هر صورت عدم تحویل ساختمان طبق توافق انجام شده بین طرفین در زمان اعلامی، منجر به شکایت از سازنده ساختمان میشود.
البته در چنین شرایطی، مالک بهتر است قبل از ثبت شکایت، مشکل به وجود آمده را با سازنده در میان بگذارد و این مسئله را به صورت مسالمت آمیز حل و فصل کنند.
در صورتی که اختلاف سازنده و مالک از طریق مسالمت آمیز حل و فصل نگردد، در نهایت باید روش قانونی طرح شکایت باید از سر گرفته شود. آماده کردن ساختمان و تحویل آن در موعد تعیین شده از جمله وظایف اصلی سازنده محسوب میشود.
گاهی اوقات ممکن است که به دلیل عدم تامین هزینههای مربوطه از طرف مالک، پروژه ساخت و ساز متوقف گردد که طبیعتا تحویل ملک در موعد تعیین شده دشوار میگردد.
مطلب پیشنهادی: تعهدات سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
شکایت از سازنده ساختمان به دلیل وجود نواقص در ساختمان
ساختن و آماده کردن کلی بخشهای یک ساختمان برعهده سازنده تهران است. براساس آنچه میان طرفین توافق شده است، سازنده باید عملیات ساخت و ساز را به نحوی انجام دهد که مطابق با انتظار مالک باشد.
در صورتی که سازنده از مصالح ساختمانی بیکیفیت در زمان ساخت استفاده کند، منجر به بروز نواقص در ساختمان ساخته شده خواهد شد. علت آن که بسیاری از آپارتمانها در همان سالهای اولیه دچار نقص فنی میشوند، به دلیل ساخت و ساز نامناسب است.
سازندهای که از مصالح غیر استاندارد استفاده مینماید، در آینده نه چندان دور باعث میشود تا سازه با مشکلاتی مواجه گردد و در چنین شرایط در واقع ساختمان ناایمن ساخته شده است.
در واقع استفاده از مصالحی که کیفیت بسیار پایینی دارند، سبب بروز مشکلات عدیده برای ساختمان در هر حال ساخت میشود. کیفیت مصالح به کارگرفته شده در ایمن بودن سازه بسیار مهم است.
مالک با تحویل گرفتن ساختمانی ناایمن، میتواند از سازنده ساختمان شکایت کند. سازنده با اخذ هرینه بالا به مالک آپارتمانی را تحویل داده که مطابق با میل او نبوده است.
سازنده طبق قرارداد مشارکت در ساخت، وظیفه دارد که ساختمان را طبق توافقی که انجام شده است، بسازد که در غیر این صورت زمینه اختلاف بین طرفین ایجاد میگردد.
اختلاف در زمینه سهم الشرکه قرارداد مشارکت ساخت و شکایت از سازنده ساختمان
یکی از مواردی که زمینه اختلاف در قرارداد مشارکت ساخت را به وجود میآورد، بحث میزان سهم الشرکه طرفین است. سهم مالک و سازنده برای پروژه ساخت و ساز باید از قبل تعیین شود و در نهایت میزان آن در قرارداد ذکر شود.
به طور معمول نحوه تقسیم سود در قراردادهای مشارکت در ساخت، ۵۵ درصد برای مالک و ۴۵ درصد برای سازنده است.
البته این میزان برای تمامی قراردادهای ساخت و ساز ثابت نیست و میتواند متغییر باشد. در ارتباط با این موضوع که تقسیم سود به چه نحوی باید انجام شود، به توافق صورت گرفته بستگی دارد.
در صورتی که سازنده بیشتر از سهم قانونی خود دریافت نماید، مالک این اختیار را دارد تا از او شکایت کند. گفتنی است که قبل از شروع پروژه ساخت و ساز، سازنده با مالک در خصوص سهم الشرکه به توافق کلی میرسند و بعد از آن به شرایط بعدی قرارداد پرداخته میشود.
برخی از سازندگان ساختمان به دلیل سابقه کاری خود معمولا سود بیشتری را بالاتر از آنچه گفته شد، از مالک تقاضا دارند که در صورت موافقت بین طرفین، مالک موظف است تا سهم الشرکه تعیین شده را بپردازد.
برای شکایت از سازنده ساختمان چگونه شکایتنامه تنظیم کنیم؟
در صورتی که قصد شکایت علیه سازنده ساختمان را دارید، باید در وهله اول بتوانید شکایتنامه مرتبط با مشکلی که برایتان ایجاد شده است، تنظیم کنید. در صورتی که تنظیم شکایتنامه به درستی انجام نشده باشد، توسط مراجع ذی صلاح رسیدگی نخواهد شد.
ثبت و ارائه شکایتنامه در واقع اولین و مهمترین قدم در شکایت از سازنده ساختمان است. بنابراین اگر تمایل دارید که شکایت شما در اسرع وقت و بدون وجود مشکل خاصی مورد بررسی قرار گیرد، باید بتوانید شکوائیه با رعایت اصول قانونی تهیه نمایید.
تنظیم شکوائیه اصولا توسط وکلا و کارشناسان حقوقی صورت میگیرد که تنظیم آن را باید برعهده اشخاص متخصص حقوقی قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید