اندازه و ابعاد استاندارد آسانسور و راه پله
آسانسورها تأسیسات مکانیکی هستند که لازم است طول عمرکاری بلندی داشته باشند (بین ۲۵ الی ۴۰ سال). بنابراین باید طوری آسانسورها را طراحی کرد که پس از ۱۰ سال باز هم بتوانند نیازهای افزایش یافته را تأمین کنند. ایجاد تغییر در تأسیساتی که طراحی نامناسب و یا بسیار ارزان قیمتی دارند ممکن است گران و یا حتی کاملاً ناممکن باشد. در طول مرحله طراحی و نصب آسانسور ، ابعاد استاندارد آسانسور باید با دقت بررسی شود.
طلب پیشنهادی: دوره آموزش مقررات و ضوابط مربوط به آسانسور
ایستگاه آسانسور چیست؟
نکته مهم دیگر در طراحی راه پله و آسانسور این است که در زمین های بالای ۲۰۰ متر باز شدن درب آسانسور در فضای پله مجاز نیست و فضایی به عنون ایستگاه آسانسور در نظر گرفته می شود.
عرض این ایستگاه جلوی درب آسانسور حداقل ۱.۵۰ متر است.
چال آسانسور یا چاله آسانسور چیست؟
در قسمت پی و دقیقا زیر باکس آسانسور یک فرورفتگی به عمق حداقل ۱.۴۰ و ایده آل ۱.۶۰ در نظر گرفته می شود.
لول ته این قسمت از لول روی پی به میزان ذکر شده پایین تر است.
در این قسمت در ته چال آسانسور ۴ عدد صفحه ستون کوچک نیز تعبیه می گردد که محل نصب برخی تجهیزات مربوط به اسانسور است.
برای دریافت مشاوره و یا خدمات از مجموعه مهندس کامرانی می توانید با شمارههای درج شده در ذیل تماس حاصل فرمایید.
انواع آسانسور
به طور کلی می توان گفت که انواع آسانسور به چهار دسته تقسیم میشوند که هر کدام بسته به نوع طراحی و نحوه اعمال نیروی محرکه به کابین متفاوت از دیگری هستند. این آسانسور ها عبارت اند از: آسانسور های کششی، آسانسور های هیدرولیکی، آسانسور های وینچی، آسانسور های مغناطیسی و در نهایت می توان آسانسور های پنوماتیک را نیز در این بخش افزود که زاداه تکنولوژی روز دنیا هستند.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد خرید و نصب آسانسور (بالابر)
آسانسور های کششی
در این نوع آسانسور ها نیروی محرکه از یک موتور الکتریکی که اغلب موارد در قسمت فوقانی چاه آسانسور قرار دارد ( البته گاهی اوقات هم در قسمت پایین و در کنار چاهک که موتورخانه نام دارد) نصب می شود. سیم بکسل یا کابل فولادی که در این سازه استفاده شده است، از یک سو به کابین آسانسور و از سوی دیگر به وزنه ای آسانسور که درون قابی فلزی که قاب وزنه نام دارد، متصل است. وزنه هایی که در این نوع آسانسور استفاده می شوند از جنس چدن و یا بتن بوده و به اندازه وزن کابین و نصف ظرفیت کابین است. نحوه کار این آسانسور ها با نیروی اصطکاک بین سیم بکسل ها و فلکه کشش موتور است.
آسانسور های هیدرولیکی
این نوع آسانسور ها را می توان یکی از محبوب ترین ها بین مردم به شمار اورد، چرا که از هر نظر که بخواهیم بررسی کنیم، یکی از پر مخاطب ترین ها به شما می رود، زیرا این آسانسور ها در شوع حرکت، بسیار نرم حرکت می کنند، خرابی و استهلاک بسیار کمی دارند، عیب یابی و تعمیر این آسانسورها آسان و راحت بوده، به علت حذف کادر وزنه و سیم بکسل می توان نمایی زیبا را ایجاد کرد و آسانسور های شیشه ای به وجود آورد، یک سازه ای بسیار سبک که نیاز مند موتور خانه هم نیست. البته باید توجه داشت که این آسانسور ها معایبی هم دارند، از قبیل، محدودیت در ارتفاع ( ساختمان های زیبر پنج طبقه) و کندی است. این گونه آسانسو ها با موتور الکتریکی ، پمپ فشار روغن و جک هیدرولیکی کار می کنند.
ابعاد آسانسور های هیدرولیکی باید چیزی در بین ۱۲۰ در ۱۲۰ برای سه نفر جک از بغل باشد. و برای جک از زیر ابعاد آن براساس ارتفاعی آن که در جک های تلسکوپی یک سوم مسیر و برای جک های مستقیم به اندازه کل مسیر باید زمین کنده شود فونداسیون ریخته شود و جک در زمین کاشته شود و ریل در بغل قرار گیرید، آسانسور های هیدرولیکی خیلی نرم حرکت می کند اما سرعتشان از آسانسور های گیربکسی کمتر است حدود ۷۰ سانتی بر ثانیه می باشد.
آسانسور های موتور گیر بکسی ابعادش مشابیه ابعاد آسانسور های هیدرولیکی می باشد با این تفاوت که موتور درون چاله آسانسور قرار می گیرد که ۱۴۰ سانتی متر باید کند شود در ابعاد ۱۲۰ در ۱۲۰. همچنین باید یک اتاق آسانسور در بالا داشته باشد که روم لس موتور روی خود کابین قرار گیردو در قسمت زیرین هم ۱۴۰ سانتی متر چاله آسانسور باید داشته باشیم.
ابعاد استاندارد آسانسور ۴ نفره هیدرولیک
در طراحی فضای مورد نیاز برای آسانسور هیدرولیکی باید سه فضای عمق آسانسور، عرض آسانسور و درب آسانسور را در نظر گرفت مناسبترین اندازهای که می توان برای درب آسانسوردر نظر گرفت ۱۴۵ سانتی مترمربع میباشد. همچنین کارآمدترین اندازه برای عمق آسانسور ۱۴۵ متر سانتیمترو عرض آسانسور ۱ متر است.
ابعاد استاندارد آسانسور ۶ نفره هیدرولیک
آسانسورهای ۶ نفره در دو مدل زیر تولید میشوند:
- طرح کابین مربعی
- طرح کابین مستطیلی
✔ خریداران باید با توجه به وضعیت و نیاز ساختمان مناسبترین مدل را انتخاب کنند. ما به بررسی ابعاد آسانسور با ظرفیتهای ۴۵۰ و ۶۰۰ کیلوگرم میپردازیم.
✔ آسانسور ۶ نفره – ظرفیت ۴۵۰ کیلوگرم- مدل نیمه اتومانیک تلسکوپی با درب لولایی ۱۶۰*۱۶۵ با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۱۰، ارتفاع ۲۲۰
✔ آسانسور ۶ نفره- ظرفیت ۴۵۰ کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک تلسکوبی با درب طبقه کشویی ۱۶۰*۱۷۰ با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۱۰، ارتفاع ۲۲۰
✔ آسانسور ۶ نفره – ظرفیت ۴۵۰ کیلوگرم -مدل تمام اتوماتیک سانترال با درب طبقه وسط بازشو ۱۸۰* با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۱۰، ارتفاع ۲۲۰
✔ آسانسور ۶ نفره – ظرفیت ۶۰۰ کیلوگرم- مدل نیمه اتومانیک تلسکوپی با درب لولایی ۱۶۰*۱۹۰ با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۴۰، ارتفاع ۲۲۰
✔ آسانسور ۶ نفره– ظرفیت ۶۰۰ کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک تلسکوبی با درب طبقه کشویی ۱۶۰*۲۱۰ با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۴۰، ارتفاع ۲۲۰
✔ آسانسور ۶ نفره — ظرفیت ۶۰۰ کیلوگرم- مدل تمام اتوماتیک سانترال با درب طبقه وسط بازشو ۱۸۰*۲۰۰ با ابعاد کابین عرض ۱۱۰، عمق ۱۴۰، ارتفاع ۲۲۰
آسانسور های وینچی
آسانسور هایی هستند که با طناب یا زنجیر فولادی آویزان شده و نیروی رانش به غیر از اصطکاک به آن وارد می شود.
آسانسور های مغناطیسی
این آسانسور ها را می توان آسانسور های گران قیمت نیز نامید. در این نوع آسانسور ها ریل و تجهیزات با مغناطیس دائم نقش استاتور موتور و کابین آسانسور را ایفا می کنند.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد خرید و نصب آسانسور (بالابر)
تعداد آسانسور موردنیاز در پروژه های مسکونی
در مورد تعداد آسانسور در هر طبقه مسیر حرکت آسانسور بررسی میشود.
مسیر یا ارتفاع حرکت آسانسور (مسیر عبور در طبقات)
– در ساختمان مسکونی از کف اولین ورودی تا کف طبقه آخر است.
– برای ساختمانهای غیرمسکونی از کف آخرین زیرزمین تا کف آخرین طبقه در نظر گرفته میشود.
تعداد و نوع آسانسور:
اگر مسیر حرکت آسانسور بیش از ۹ متر شود یا تعداد واحد در هر طبقه بیش از ۴ واحد باشد حداقل یک آسانسور نفربر لازم است.
اگر ارتفاع ساختمان بیش از ۲۱ متر باشد حداقل یک آسانسور برانکاردبر الزامی است.
اگر ارتفاع ساختمان بیش از ۲۸ متر باشد حداقل دو آسانسور لازم است که یکی از آنها برانکاردبر باشد.
اگر ارتفاع ساختمان بیش از ۲۸ متر باشد و تعداد واحد بیش از ۴ واحد در هر طبقه طراحی گردد، سه آسانسور که یکی از آنها برانکاردبر باشد موردنیاز است.
حداقل ابعاد فضای آسانسور:
آسانسور نفربر: ۱٫۴×۱٫۶ متر
آسانسور ویلچربر: ۱٫۶×۲ متر
آسانسور برانکاردبر: ۱٫۶×۲٫۶متر
ساختمان با ارتفاع بیش از ۲۳ متر باید مجهز به حداقل یک آسانسور آتش نشان با توان حمل برانکارد و ساختمانهای بالای ۴۰ متر باید مجهز به حداقل ۲ آسانسور آتش نشان (که یکی از آنها برانکارد بر است) باشند.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد تعمیر و نگهداری آسانسور
ابعاد آسانسور خانگی
مشخصات فنی جهت نصب و ابعاد آسانسور خانگی عبارتند از حداکثر ارتفاع جابجایی ۱۲/۵ متر، ابعاد آسانسور باید باتوجه به فضای که قرار است در آنجا نصب شود اندازه گیری شود، همچنین استفاده از سـنسور پـرده ای برای درب کابین هوم لیفت نیاز است.
ابعاد آسانسور در پلان
در ساختمان های بزرگتر چند طبقه معمولا آسانسور را در نقطه مرکزی حرکت افراد در ساختمان قرار می دهند. آسانسورهای باری باید جدای از آسانسورهای حمل افراد قرار داده شوند؛ با این وجود در مرحله طراحی ، باید کاربرد این آسانسورها برای جابجایی افراد در ساعات شلوغ را در نظر گرفت. سالن های جلوی ورودی آسانسور باید طوری طراحی شوند و قرار گیرند که:
- افرادی که وارد آسانسور می شوند و یا از آن خارج می شوند، حتی کسانی که ساک همراه دارند، بیش از حد لزوم ، سر راه یکدیگر قرار نگیرند.
- حمل بزرگترین باری که باید آسانسور جابجا می کند (مثلاً کالسکه، صندلی چرخ دار، تابوت، برانکارد، و مبلمان) بدون احتمال آسیب رساندن به افراد، صدمه زدن به ساختمان و خود آسانسور انجام شود. بار نباید بیش از حد لزوم مانع سایر افراد شود.
فضای مورد نیاز برای طراحی سیستم آسانسور با کوچکترین ابعاد آسانسور در ساختمان به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود:
- فضای مورد نیاز در مقطع افقی
- فضای موردنیاز در مقطع عمودی
- فضای مورد نیاز موتورخانه
- فضای مورد نیاز در مقطع افقی
این فضا برای عمق و عرض چاه آسانسور در نظر گرفته میشود که شامل فضای مورد نیاز برای کابین آسانسور، وزنه تعادل، درب آسانسور و ریل راهنمای کابین آسانسور میباشد. مساحت داخل کابین آسانسور بر اساس ظرفیت آسانسور طبق استاندارد تعریف میشود در جدول ذیل ظرفیتهای متداول را میتوانید مشاهده کنید. در پشت کابین آسانسور فضایی حدود ۳۰ سانتیمتر برای عبور وزنه تعادل در نظر گرفته میشود. همچنین در دو طرف کابین، فضای ریل راهنمای کابین بصورت موازی وجود دارد. این فضا در آسانسورهایی با سرعت معمولی از هر طرف حدود ۲۰ سانتیمتر میباشد و در آسانسورهای با سرعت بالا تا ۲۵ سانتیمتر هم افزایش مییابد. دربهای آسانسور با توجه به نوع و ابعاد آن متفاوت هستند.
۱-۱ محاسبه عمق چاه : عمق کابین + فضای اشغال شده توسط درب آسانسور + فضای وزنه تعادل
۲-۱ محاسبه عرض چاه : عرض کابین + فضای نصب ریل ها در هر دو طرف
- فضای موردنیاز در مقطع عمودی
فضای موردنیاز در مقطع عمودی شامل ۴ بخش می باشد :
- چاهک: فاصله قائم بین کف توقف تا کف چاه آسانسور را چاهک مینامند که متناسب با نوع و سرعت آسانسور درنظر گرفته میشود. این فضا جهت فضای جانپناه برای سرویسکار آسانسور میباشد. طبق جدول شماره ۱ و ۲ استاندارد فضای چاهک را می توانید مشاهده کنید.
- مسیر حرکت آسانسور: فاصله بین کف پایینترین توقف تا کف بالاترین توقف را مسیر حرکت یا Travel مینامند که با توجه به ارتفاع و تعداد طبقات قابل محاسبه میباشد. لازم به ذکر است ارتفاع طبقه آخر در محاسبات لحاظ نمی شود.
- ارتفاع روی سقف چاه تا زیر سقف موتورخانه: این فضا برای ایستادن فرد در روی سکوی موتورخانه در حین در نظر گرفته میشود که به طور متوسط ۸/۱ متر میباشد.
- بالاسری: فاصله کف بالاترین توقف تا زیر سقف چاه آسانسور را بالاسری یا overhead می نامند. جدول شماره ۱ و ۲ ارتفاع بالاسری را برای آسانسورها در ساختمانهای مختلف نشان میدهد.
ابعاد استاندارد راه پله
اولین نکته در مورد طراحی راه پله و آسانسور دانستن ابعاد استاندارد آن است.
در زمین های بالای ۲۰۰ متر (و بعضا بالای ۱۵۰ متر) حداقل ابعاد لازم برای راه پله عرض ۲.۴۰ متر و طول ۴.۵۰ متر است.
باکس داخلی راه پله در نقشه های فاز یک و بدون نازک کاری باید مساوی یا بزرگتر از ابعاد ذکر شده باشد.
بسته به ارتفاع طبقه طول راه پله می بایست بزرگتر شود.
بزرگتر شدن طول راه پله به داشتن پله های بیشتر و تامین ارتفاع طبقات توسط پله منجر می شود.
در ادامه مقاله و با ذکر ابعاد ارتفاع پله و عرض پاگرد موضوع مشخص خواهد شد.
در زمین های زیر ۲۰۰ متر (و بعضا زیر ۱۵۰ متر) حداقل ابعاد باکس راه پله ۴.۱۰ * ۲ متر می تواند باشد.
ابعاد استاندارد پله و پاگرد
- ارتفاع پله حداقل ۱۴ و حداکثر ۱۸ سانتی متر می تواند باشد.
- پله های خارجی بهتر است ارتفاع کمتری داشته باشند.
- طراحی ارتفاع پله کمتر از ۱۴ سانتی متر مخصوصا اگر تک باشد کاری اشتباه است.
- پله کمتر از ۱۴ سانتی متر اصطلاحا لنگ میزند.
- برای محاسبه ارتفاع و اندازه کف پله از فرمول زیر استفاده کنید:
- ارتفاع پله ضربدر ۲ بهه علاوه اندازه کف پله باید عددی بین ۶۳ تا ۶۵ باشد.
- اگر ارتفاع پله ای ۱۵ باشد بهترین اندازه کف پله برای آن ۳۳ الی ۳۵ است.
- عرض پاگرد در باکس پله بزرگ ۱.۲ و در باکس پله کوچک (زمین های کمتر از ۲۰۰ یا ۱۵۰) ۱ متر است.
- چشم پله که فاصله بین دو رمپ پله را می گویند در پلان هم اگر دقت کرده باشید مثل یک دودکش عمل کرده و در مواقع آتش سوزی باعث انتقال دود در طبقات می شود که این چیز مطلوبی نیست. چون پله ها در مواقع آتش سوزی محل فرار ساکنان هستند. بنابراین الان لحاظ کردن چشم پله در باکس پله مجاز نیست.
چکیده ضوابط راه پله و آسانسور
با ادغام ضوابط معلولین و آسانسور و ایمنی و آتش نشانی در مورد ضوابط راه پله و آسانسور مورد نیاز در طرح های مسکونی به نتایج زیر میرسیم :
- ابعاد داخل به داخل باکس راه پله ۲۴۰ در ۴۸۰ سانتیمتر. ( ضمنا چشم پله نداشته باشد برای جلوگیری از دودکش شدن باکس راه پله . )۱۱٫۵ مترمربع
- ابعاد داخل به داخل باکس آسانسور ۱۶۰ در ۲۰۰ سانتیمتر. ۳ متر مربع
- لابی جلوی آسانسور( پاگرد جلوی اسانسور) ۱۵۰ در ۱۵۰ سانتیمتر. ۲٫۲۵ مترمربع
- در صورتیکه در هر طبقه تا چهار واحد مسکونی داشته باشیم یک واحد راه پله و آسانسور کافی است .( حداکثر تا ۴ طبقه مسکونی و مجهز به شبکه بارنده در کل بنا)
- در صورتیکه در هر طبقه بیشتر از چهار واحد مسکونی داشته باشیم حداقل دو واحد راه پله و آسانسور.
- در ضوابط راه پله ، ارتفاع پله ۱۷ سانتیمتر وعرض کف پله ۳۰ سانتیمتر و دیوار دور تا دور باکس راه پله و باکس آسانسور ۲۰ سانتیمتر .
دیدگاهتان را بنویسید