تراک میکسر چیست؟
همه ما میدانیم که یکی از مراحل ساخت ساختمان، آماده سازی بتن و بتن ریزی است که جز اصلی ترین بخشهای ساخت و ساخت به حساب میآید. برای بی نقص انجام دادن این قسمت باید از ابزارآلات و ماشین آلات بسیاری استفاده کرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
از جمله وسایلی که در این فرایند به کار میرود میتوان به ویبراتور، دستگاه پمپ بتن، تراک میکسر، بتونیز، شاقول، زنبه و … اشاره کرد، که ما در این مقاله میخواهیم درباره تراک میکسر توضیح دهیم و به سوالاتی از قبیل تراک میکسر چیست و اینکه نحوه استفاده از آن چگونه است، پاسخ دهیم. نام دیگر این دستگاه، کامیون مخلوط کن بتن است زیرا هنگام حمل بتن از شرکت تولید بتن به کارگاه، مورد استفاده قرار میگیرد.
تراک میکسر چیست؟
حال شاید برایتان سوال باشد که تراک میکسر چیست؟ و چگونه ساخته میشود، درجواب این سوال باید گفت، به تراک میکسرها کامیونهای مخلوط کن بتن نیز میگویند؛ آن هم به این دلیل که بتنها را از محل تولید مانند کارخانهها و کارگاهها یا محوطه پروژه به محل بتن ریزی میبرند. این دستگاهها به گونهای هستند که نمیتوانند به تنهایی بتنها را برداشته و از محلی به محل دیگر حمل کنند بنابراین به کمک دستگاه بچینگ میتوانند بارگیری را به طور کامل انجام دهند و یا بار را خالی کنند.
به طور کلی میتوان گفت تراک میکسرها به منظور انتقال و اختلاط بتنها ساخته شده اند، که در این دو حالت بعضی اوقات ابتدا مخلوط شده وسپس بارگیری انجام میشود، اما در برخی دیگر مخلوط و حمل به طور همزمان صورت میگیرد. این وسیله با قرارگیری تجهیزاتش بر روی شاسی یا نیمه تریلر ساخته میشود،و در کل وزن آن معمولا بین 9 تا 14 تن است که باعث میشود بتواند حدود 18 تن را حمل کند.
ظرفیت تراک میکسرها بین 6 و 12 مترمکعب است که تا 8 مترمکعب از موتورهای 4 سیلندر و حداکثر 12 مترمکعب از موتورهای 6 سیلندر استفاده میشود.
دیگ این کامیونها دارای دو نوع سرعت در دوران هستند، به یکی از آنها به دلیل آن که 2 تا 5 دور در دقیقه میچرخد، کند گفته میشوند؛ و به دیگری به دلیل آن که 7 تا 13 دور در دقیقه میچرخد، تند میگویند. از این وسیله علاوه بر آن که در محل ساختمان سازی استفاده میشود در راه سازی، پل سازی، سد سازی و هر مکانی که بتن ریزی داشته باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد پیمانکاری بتن ریزی
انواع تراک میکسرها
اکنون که دانستید تراک میکسر چیست باید بدانید که این دستگاهها معمولا بر اساس مشخصات فنی، ظرفیت حمل بتن و نحوه انتقال بتن به انواع گوناگونی نیز تقسیم میشوند؛ که هر کدام به دلیل ویژگیهایی که دارند، از کاربرد خاصی برخوردارند. اما در نهایت هدف از ساخت همه آنها حمل و میکس بتنها بوده است.
در این بخش از مقاله میخواهیم تعدادی از آنها را نام برده و خصوصیاتشان را بازگو کنیم.
تراک میکسرهای دارای پمپ
یک نوع از تراک میکسرها که جز به صرفه ترین دستگاهها به حساب میآیند، تراک میکسرهای دارای پمپ هستند زیرا آنها با بهره گیری از سیستم پمپاژ طولانی میتوانند بتن را تا ارتفاعهای بالاتر و فاصلههای دورتر ببرند و تخلیه کنند. این وسیله در مقایس با دیگر مدلها هم دارای قیمت مناسبی است و هم خود به تنهایی باعث کاهش 50 درصدی نیروی کار شده است به همین خاطر بسیار مقرون به صرفه است.
تراک میکسرهای حجمی
تراک میکسر حجمی تنها دستگاهی است که از ترکیب دو دستگاه دیگر به نام میکسرهای متحرک و تاسیسات بچینگ ساخته شده است، همین امر باعث از بین رفتن نواقص ماشین آلات قبلی شده است و کیفیت آن را افزایش داده است. این کامیون همچنین دارای ویژگیهای منحصر به فردی بوده که خواهان آن را زیادتر کرده است.
به عنوان مثال از مخازن جداگانه ای برخوردار است، که میتوان با استفاده از آنها تمامی مواد و مصالح خام را برای ساخت بتن ذخیره کرد. همچنین قابلیت اندازه گیری دارد آن هم به این صورت که میتواند مقدار موادمورد نیازی که باید با بتن تازه مخلوط شود را تعیین کند تا از مصالحی که نگه داشته جدا کرده و با آن ترکیب کند، که این ویژگی باعث صرفه جویی در مصرف مواد و مصالح میشود که این خود هزینهها را کاهش میدهد.
این دستگاه علاوه بر تمامی این خصوصیات، مزیت دیگری نیز دارد آن هم این است که همانند تراک میکسرهای پمپ دار میتواند مسافت طولانی را طی کند. شما میتوانید با خرید این کامیون هم بتن سازی را در مکانهای دور تولید کرده و استفاده کنید و هم هزینههای خود را کاهش دهید.
تراک میکسرهای سنگین
این نوع دستگاه به دلیل آن که از دو دیفرانسیل برخوردار است، موتورهای بسیار قدرتمندی دارد که به همین خاطر به تراک میکسرهای سنگین معروف شده اند. از این مدل ماشین در شرایط مختلف زمینی استفاده میشود زیرا موتورهای به گونه ای تعبیه شده است که قادر به عبور از هر نوع مسیری است آن هم بدون آن که مشکلی ایجاد کند. حجم این دستگاه به قدری زیاد است که معمولا برای پروژههای ساختمانی با مقیاس بزرگ مانند پل سازی استفاده میشود، زیرا مقدار زیادی بتن را در طول روز میتواند بارگیری و تخلیه کند.
تراک میکسر بتن استاندارد
از رایجترین نوع تراک میکسرها که صرفا جهت انتقال بتن ساخته شدهاند، تراک میکسر استاندارد است که معمولا برای پروژههای ساختمانی با بتنریزی بالا به کار میرود. این دستگاه مدلهای مختلفی دارد که ظرفیتهای آن بین 2 تا 8 مترمکعب بوده به همین دلیل یک گزینه ایدهآل برای انتقال بتن آماده است.
تراک میکسر بتن کارگاهی
در برخی اوقات پروژههای ساختمانی و عمرانی در مسیرهای صعبالعبور انجام میشود که کامیونهای ساده با باری که دارند نمیتوانند از آن عبور کنند، به همین دلیل کارخانهها دستگاههایی تولید کردند تا این مشکل رفع شود؛ یکی از آنها تراک میکسر بتن کارگاهی است که قادر به بارگیری و تخلیه بیش از 100 مترمکعب بتن در روز هستند. اکثر این مدل دستگاهها از تجهیزات الکترونیکی بچینگ وزنی در دو سمت کامیون استفاده کردهاند تا فرآیند ترکیب و چرخش دیگ کنترل شود. این ماشین با تمامی این ویژگیها مناسب پروژههای دورافتاده است.
کامیون بچینگ متحرک
کامیونهای بچینگ متحرک نوع دیگری از این مدل دستگاهها هستند، که شباهت زیادی با تراک میکسر حجمی دارند زیرا این ماشین نیز همانند آن از قابلیت نگهداری مواد و مصالح خام مانند سیمان، سنگدانه و آب برخوردار است. این دستگاه میتواند زمانی که دارد مواد را به محل پروژه میبرد آنها را نیز با یکدیگر ترکیب کند، یعنی به طور همزمان دو کار را انجام دهد. این نوع کامیون زمانی که روشن میشود به طور پیوسته شروع به اندازهگیری مواد و ترکیب کردن آنها با یکدیگر میکند، به همین دلیل تا پایان مواد در هر زمانی دارای بتن آماده است که این جز مزیتهای این دستگاه به حساب میآید.
موارد استفاده از تراک میکسرها
همه ما میدانیم که کاربرد اصلی تراک میکسرها در پروژههای ساختمانی و عمرانی مانند ساختمان سازی و پل سازی است که جز مهمترین تجهیزات به حساب میآیند، اما تحت هر شرایطی نمیتوان از آنها استفاده کرد.
به کارگیری این وسایل بر اساس یک سری قوانین و اصول انجام میشود؛ به عنوان مثال نمی توان کامیون میکسری که فقط مختص حمل بتن است را برای مسافتهای طولانی مورد استفاده قرار داد، و به نوعی دیگر مناسب فاصلههای کوتاه است زیرا ممکن است بتن از بین برود و دیگر قابل استفاده نباشد. البته تراک میکسرهایی بر خلاف این مدل ساخته شده اند که خود با داشتن مواد و مصالح اولیه میتوانند در مسیرهای دور نیز تولید بتن کنند به گونه ای که، به صورت خشک آنها را تا محل انجام پروژه برده، و در آن جا با آب ترکیب میکنند؛ زیرا دارای مخلوط کن نیز هستند اما هنگام استفاده از این مدل نیز نباید زیاد از محل تولید بتن مانند کارخانهها و کارگاهها دور شد.
به طور کلی میتوان گفت در هر پروژه ای که نیاز به تهیه و انتقال بتن است میتوان این وسیله را به کار گرفت اما علاوه بر تمامی این کاربردها برخی اوقات از این دستگاه برای حمل ملات، مایعات و مصالح فله ای و شل به غیر از بتن نیز استفاده میشود.
نحوه کارکرد تراک میکسر
تراک میکسرها جز آن دسته از ماشینآلاتی نیستند که استفاده از آنها بسیار دشوار و پیچیده باشد بلکه کارکرد بسیار سادهای دارند که البته به نوع دستگاه نیز وابسته است. در ابتدا میخواهیم نحوه استفاده از سادهترین نوع این دستگاه که صرفا جهت حمل بتن ساخته شده توضیح دهیم؛ این کامیونها معمولا دارای یک مخزن برای نگهداری بتن هستند که میتوان با استفاده از یک دکمه آن را به طور خودکار تخلیه کرد.
نوع دیگری از این دستگاه که نه تنها بتن را حمل میکند، بلکه از سیستم چرخش برای مخلوط کردن آن نیز برخوردار است قدری پیچیده تر از مدل قبلی است اما این به معنا نیست که کار کردن با آن بسیار سخت باشد. در نوع دوم، از پرههای ی جهت ترکیب مواد استفاده میشود که سرعت آن توسط یک شخص با اپراتور تنظیم میشود که بسیار آسان صورت میگیرد.
نکات مهم در استفاده از تراک میکسر
- هنگامی که از این دستگاه استفاده میشود با یک سری نکات را رعایت کرد تا طول عمر آن افزایش یابد و نیز دیرتر خراب شود، و مواد درون آن به صورت حالت اولیه در اختیار مصرف کننده قرار گیرد؛ این نکات عبارتند از:
- زمانی که میدانیم ترافیک سنگین است و یا ماشین مسافت زیادی را باید طی کند بهتر است مواد به صورت خشک حمل شوند و در محل پروژه با یکدیگر ترکیب شده و استفاده شود، زیرا اگر بتن آماده مدت زمان طولانی را در میکسر قرار گیرد سفت میشود و دیگر قابل مصرف نیست.
- یک نکته بسیار مهمی که بسیار باید به آن توجه داشت فاصله نزدیک تراک میکسر به کارخانه است تا هم سرعت کار بالا رفته و هم از کیفیت بتن کاسته نشود. یعنی باید به صورتی باشد که حداکثر 45 دقیقه پس از ترکیب از آن استفاده کرد زیرا پس از گذشت این زمان بتن از بین میرود.
- نباید از کامیون مخلوط کن برای بتن اسلامپ کمتر از 40 میلی متر، بتن با حداکثر سنگدانه بیش از 50 میلی متر و بتن با نسبت آب به سیمان کمتر از 0.4 بدون استفاده از مواد روان کننده استفاده کرد.
شرکتهای تولید کننده تراک میکسر، ماک، آمیکو و …
در ابتدا قبل از آن که اسامی شرکتهای تولید کننده گفته شود، باید بگویم تمامی این دستگاههایی که نام برده شد، تا حدودی عملکردی شبیه به هم دارند و کاربردشان تقریبا یکسان است. یعنی همه آنها در فرایند بتن ریزی قابل استفاده هستند و فقط در برخی از قسمتها تغییر کوچکی دارند به همین دلیل کارخانهها آنها را با هم تولید میکنند.
از جمله شرکتهای ی که در ایران چنین ماشین آلاتی را تولید میکنند میتوان به پارس موتور، فروشگاه ابزار صنعت و معدن اشراقی، گروه صنعتی کویر میکسر، پایدار صنعت، شرکت ماشین سازی والی و آرین تراک میکسر که در تهران قرار دارند.
همچنین تکنو صنعت، شرکت اتیه سبک فوم بتن آریا، مجد اندیشان سپاهان ( استکی ) که به ترتیب در البرز، قم و اصفهان قرار دارند اشاره کرد. تمامی این شرکتها با یکدیگر برای تولید و عرضه دستگاههای بهتر و با کیفیت تر رقابت دارند تا فروش بیشتری داشته باشند و سودشان افزایش یابد.
حال با خواندن این مقاله دانستید تراک میکسر چیست و چگونه استفاده میشود و از کجا میتوانید آن را تهیه کرده و شروع به کار کنید.
اجزای کامیون میکسر بتن
همانطور که گفته شد تراک میکسرها براساس اجزا و کاربردی که دارند به انواع گوناگونی تقسیم شدهاند که این تفاوت کم بوده و به گونهای است که در بیشتر قسمتها مانند دیگ، تیغه، شوت و موتور با یکدیگر مشترک هستند.در تصویر زیر میتوانید اجزای اصلی یک کامیون میکسر معمولی را دیده و با محل قرارگیری آن آشنا شوید.
بخشهای تشکیلدهنده یک تراک میکسر
- دیگ بتن
- رینگ غلتک دیگ
- مجرای دیگ
- تیغه
- غلتک دیگ
- قیف ورود مواد
- راهنمای جریان
- ناودانی یا شوت اصلی
- ناودانی یا شوت تکمیلی
- مخزن آب
- شمارشگر دیگ
- زیرشاسی
- وسیله عملگر
- وسیله راهاندازی
- سکوی کار
- موتور روغن هیدرولیک
حال میخواهیم تعدادی از آنها را به شما معرفی کرده تا با آنها آشنا شوید.
موتور کامیون میکسر
هر ماشینی برای آن که بتواند کار خود را به طور کامل انجام دهد، نیاز به نیرویی دارد که معمولا از طریق موتور تامین میشود، این ماشین نیز همانند آنها موتوری دارد که انرژی لازم برای چرخش دیگ و تیغه را فراهم میکند که البته ممکن است توسط موتور خود کامیون یا یک موتور مستقل تغذیه شود؛ پس در نتیجه برخی از کامیونها دارای یک موتور و برخی دگر دارای دو موتور هستند.
قیف
یکی از قسمتهایی که در فرآیند بارگیری نقش بسزایی دارد وسیلهای به نام قیف است که به این صورت وظیفه خود را انجام میدهد که مواد را از خود عبور داده و به درون دیگ هدایت میکند. استفاده از آن بسیار آسان است اما در بعضی اوقات زمانی که از قیف لولایی به کار گرفته میشود باید اطمینان داشت که کاملا پیچ شده است زیرا در غیر این صورت باعث هدر رفتن بتن میشود.
دیگ
به قسمتی از دستگاه که مواد بارگیری شده در آن قرار میگیرند، دیگ میگویند. که معمولا ظرفیت آن به حجم داخلیش بستگی دارد. در گذشته تمامی دیگهای تراک میکسرها با فولاد ساخته میشد اما در حال حاضر با فایبرگلاس تولید میشوند زیرا با کاهش وزن کلی تراک میکسر، مصرف انرژی را کاهش میدهد که باعث صرفهجویی در هزینهها است.
در تراک میکسرهای قدیمی برای تخلیه به دو نفر نیاز بود آن هم به این دلیل که با تخلیه بتن از قسمت پشتی باید یک نفر در آن جا قرار داشت تا محل تخلیه را تنظیم کند، اما اکنون اپراتور از درون کابین تمامی این کارها را انجام میدهد بدون آن که اختلالی در فرآیند تخلیه به وجود آید.
غلتک دیگ
دیگها برای ترکیب نیاز به چرخش دارند که این عمل بر عهده غلتکها است زیرا دیگ از ناحیه رینگ بر روی غلتکها قرار میگیرد و میچرخد.
رینگ دیگ
بر روی بدنه دیگ قسمتی برآمده وجود دارد که باعث قرارگیری آسان دیگ بر روی غلتک میشود که به آن رینگ دیگ میگویند.
در تصویر زیر میتوان دیگ، ریگ دیگ و غلتک دیگ را مشاهده کرد.
مجرای دیگ
در پایین دیگ حفرهای به نام مجرای دیگ قرار دارد که که کار آن خارج کردن بتن تراشیده شده از سطح داخل دیگ میشود یا به نوعی برای تخلیه اضطراری بتن است.
تیغه
در درون دیگ تیغهای به شکل مارپیچ وجود دارد که به صورتی طراحی شده که اختلاط، بارگیری و تخلیه مواد را آسانتر کرده است. جنس این قسمت از دیگ از فولادی با عار بالا است زیرا نقش مهمی دارد که همین امر باعث شده نگهداری از آن نیز حائز اهمیت باشد.
شوت
برای آن که بتوان بتن را از درون دیگ به سمت پمپ یا قالب هدایت کرد از وسیلهای به نام شوت استفاده میشود که هنگام حمل و نقل به کمک یک قلاب به بدنه کامیون متصل شده است؛ برای آن که اتصال محکم باشد و همچنین ثابت نگه داشته شود معمولا از یک آویز یا نگهدارنده نیز استفاده میشود.
وسیله عملگر
کلید یا اهرم چرخاندن و توقف دیگ بر روی وسیلهای به نام عملگر قرار دارد که علاوه بر آن تامین و قطع آب نیز در این قسمت وجود دارد. محل قرارگیری این وسیله معمولا در قسمت کناری عقب کامیون است و با کمک اپراتور شوت کار میکند.
محور
وظیفه انتقال نیرو و چرخش چرخهای خودرو بر عهده یک میله مرکزی به نام محور است، که در تراک میکسرها از این وسیله دو یا چند عدد وجود دارد. همچنین هر چقدر تعداد آن بیشتر باشد، توزیع بار در جادههای حساس بهتر است. و همچنین استهلاک را در جادههای معمولی کاهش میدهد؛ در نتیجه محورهای زیاد باعث افزایش مانور و دور زدن کامیون میشود.
مزایای تراک میکسر چیست؟
این ماشین به طور کلی باعث آسانتر شدن و جا به جایی سریع مصالح ساختمانی میشود که این خود بزرگترین مزیت آن به حساب میآید اما مزایای دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- تراک میکسرهای حجمی علاوه بر بتن میتوانند مواد دیگری مانند دوغاب و ملات و هر نوع سیمانی را با یکدیگر مخلوط کنند.
- تراک میکسر امکان رساندن مصالح به پروژههای دور افتاده و محلهایی که نمیتوان در آن جا ساخت بچینگ انجام داد را فراهم کرده است.
- این دستگاه امکان اضافه کردن مواد به مصالح درون دیگ را به وجود آورده است.
- این ماشین توانایی نگهداری جداگانه مواد و حمل آنها تا مسیرهای طولانی برای ترکیب شان را دارد.
- تراک میکسرها باعث شدهاند که دیگر بتنی به دلیل سفت شدن هدر نرود که این باعث صرفهجویی در هزینهها شده است.
- این کامیون میزان مصالح مصرفی را کنترل میکند، که باعث جلوگیری از هدر رفتن و یا کمبود بتن میشود و برای زیست محیطی بسیار مفید است.
- ظرفیتهای آن متفاوت است که این امکان را میدهد تا متناسب با پروژه انتخاب شود.
- کامیون میکسرها را میتوان در هر ساعت از شبانهروز استفاده کرد یعنی محدودیت زمانی ندارد.
معایب تراک میکسر چیست؟
تراک میکسرها علاوه بر تمامی مزیتهایی که دارند از معایبی نیز برخوردارند به طوری که باید حتما برای انتخاب آن مطالعه انجام شود تا هزینه ای که میشود هدر نرود. معایب این دستگاه عبارتند از:
- اگر قالب بتن قبل از رسیدن تراک میکسر آماده نباشد فرآیند بتنریزی دچار مشکل میشود.
- باید زمانی شروع به حرکت کرد که ترافیک نباشد، زیرا باعث میشود میزان استفاده از مواد افزایش یابد که هزینه اضافی به بار میآورد.
- زمانی که هر تراک میکسری به محل پروژه میرسد، باید آزمایش اسلامپ بر روی آن انجام شود که این خود زمانبر است.
- اگر مدت زمان طولانی از بتن آماده استفاده نشود کارایی آن کاهش مییابد که این خود در نتیجه کار تاثیرگذار است.
- استفاده از تراک میکسر برای پروژههای کوچک جنبه اقتصادی نداشته یعنی به هزینه زیادی برای تهیه آن نیاز است.
تعمیر و نگهداری کامیون میکسر بتن چطور است؟
تراک میکسر نیز همانند دیگر دستگاهها اگر درست نگهداری شود طول عمر مفید آن افزایش مییابد. به طوری که در طول این زمان هم عملکرد بهتری دارد و هم هزینههای که صرف تعمیر میشود، کاهش پیدا میکند.
یکی از نکاتی که باید رعایت کرد این است که نباید از ماشین هفتهای 50 ساعت بیشتر کار کشید زیرا ممکن است آسیب ببیند. یکی دیگر از کارهایی که باید انجام شود چک کردن روزانه، هفتگی و ماهانه است که توسط یک نفر در مدت زمان کمتر از یک ساعت صورت میگیرد؛
برای تعمیر ونگهداری کامیون میکسر باید به ترتیب زیر عمل کرد
- ابتدا باید میان اجزای دستگاه را بررسی کرد تا از اتصال آنها مطمئن شد.
- سپس باید چرخش دیگ را روی یک تا 2 دقیقه تنظیم کرد تا بتوان سطح رینگ را روغنکاری کرد.
- پس از آن باید از محکم بودن قفلها، دستگیرهها و محل قرارگیری شوت اطمینان حاصل کرد.
- بعد از آن باید کولر چک شود تا عملکرد صحیحی داشته باشد زیرا در صورت گرم بودن هوا ممکن است دستگاه داغ شود و مشکلی به وجود آید.
- تمامی نکات گفته شده برای معاینه روزانه بود حال برای چک کردن هفتگی باید بدنه تراک میکسر را به طور
- کامل بررسی کرد تا ترکی نداشته باشد . برای بررسی ماهانه نیز باید اقدامات متفاوتی انجام داد که عبارتند از:
- ابتدا قبل از هر کاری باید پمپ هیدرولیکی و موتور را چک کرد تا نشتی نداشته باشند.
- پس از آن باید سطح روغن بررسی شود و همچنین باید از پمپ هیدرولیکی تا میل کاردان روغن زد تا تمیز شود.
- بعد از آن باید غلتک دیگ، مفاصل مختلف شوت را روغنکاری کرد. نکته قابل توجه در اینجا این است که برای هر بخشی باید از مخزن مخصوص آن استفاده کرد و در صورت نبودن مخزن باید به طور مستقیم این عمل را انجام داد.
بررسی سطح روغن چرخدهنده کامیون میکسر
البته علاوه بر تمامی این معاینهها، بررسیهای سه ماهه، شش ماهه و یک سال نیز انجام میشود که برای هر زمان یک سری از قسمتها چک میشوند؛ برای مثال در معاینه سه ماهه باید پیچها و مهره بالشتکهای جلو و عقب بررسی شود، همچنین نردبان و اتصالات آن، شوت اصلی و کمکی و سیستم خودرو نیز باید چک شوند که تنها 30 دقیقه زمان میبرد.
اما معاینه شش ماه به ساعت زمان نیاز است زیرا ضخامت دیگ، قیف، غلتک و فلنج درایو از نظر محکم بودن اتصالات مورد بررسی قرار میگیرد.در معاینه یک ساله نیز به تعویض روغن، فیلتر سیستم هیدرولیک و روغن گیربکس پرداخته میشود که در یک ساعت انجام میشود.
علاوه بر تمامی این بررسیها باید نکاتی حین استفاده از دستگاه رعایت شوند، مانند سرعت آن که در اتوبانها باید حداکثر 90 کیلومتر بر ساعت باشد؛ زیرا از استهلاک وسیله جلوگیری میکند؛ همچنین لاستیکهای آن باید به طور مداوم چک شوند تا هزینه اضاف به وجود نیاورد برای ین منظور باید مسیر و زمان مناسب را برای حرکت انتخاب کرد و همچنین به طور مداوم بررسی شود تا باد آن کم نشود و ترکی نداشته باشد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
حدود اربعه
طریقه نوشتن صورتجلسه
قدرالسهم چیست؟
چگونه مهندس عمران پولدار شویم؟
پیلوت ساختمان
بزرگترین شرکتهای معماری ایران
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دلیل کند شدن وضعیف چرخیدن دیگ تراک میگسر بعد از نیم ساعت کار کردن چیس