۰ تا ۱۰۰ طراحی و اجرای والپست
وال پست چیست؟
دیوارها بخشهای غیر سازهای در ساختمانها هستند، که در صورت وقوع زلزله اگر به خوبی مقاوم سازی نشده باشند و با اسکلت سازه متصل نشده باشند فرو خواهد ریخت، و خسارتهای مالی و جانی زیادی را به خواهند آورد. در صورتی که وال پستها به صورت درست اجرا شوند، به طور محسوسی در کنترل خرابی دیوارها در سازههای بتنی خواهد داشت.
وال پست که معمولا از نبشی ساخته میشود همانند یک ساپورت عمودی یا افقی در دیوار عمل مینماید. وظیفه اصلی وال پست توزیع صحیح نیروهای وارد بر دیوار میباشد. نیروهایی از قبیل نیروهای ناشی از وزش باد و همچنین نیروی وارده بر دیوار بر اثر زلزله. وال پست توزیع نیروها را به نحوی انجام میدهم که نیروها مستقیم بر ستونهای اصلی ساختمان وارد گردد و دیوار در امان بماند. در واقع وال پست باعث میگردد دیوار ساختمان در مقابل نیروهای وارده به صورت یکپارچه عمل کند.
در واقع دیوار و تیغهها به کمک وال پست (wall post)، اتصال قوی تری به اسکلت اصلی ساختمان پیدا میکنند. این قطعه را معمولا به صورت یک تیر-ستون طراحی میکنند. وال پست را در انتهای سالنهای صنعتی و یا فریمهایی که دهانه زیاد دارند و در انتهای آنها دیوار قرار میگیرد، نصب میکنند. در واقع wall post کلافی است که برای یکپارچگی در عملکرد دیوار و در طولهای مشخص، در انواع بناها استفاده میشود.
مطلب پیشنهادی: طراحی سازه ساختمان
انواع وال پست
وال پست یک المان ساده است که انواع زیادی ندارد. در یک دسته بندی کلی، وادار از نظر جهت گیری نسبت به ستون، به دو نوع قائم (موازی با ستون) و افقی (عمود بر ستون) تقسیم میشود. در طرف مقابل، گزینههای نسبتا متنوعی برای اتصال وال پست به عضوهای سازهای و دیوار وجود دارد. وادار با توجه به نوع اتصالات مورد استفاده میتواند به صورت کشویی، تلسکوپی و به صورت پیوسته یا منقطع اجرا شود. البته استفاده از نبشیهای منقطع برای اجرای وادار از رواج بیشتری برخوردار است. این وادارها با عنوان وال پست منقطع نیز شناخته میشوند.
وال پست قائم چیست؟
وادار عمودی یا قائم، پروفیلی است که موازی با ستون یا عضوهای قائم دیگر در میان دیوار اجرا میشود. این پروفیل معمولا به شکل H است که ساخت آن با استفاده از دو ناودانی یا چهار نبشی صورت میگیرد. شکل H وادار قائم برای تعبیه کردن راحت تر بلوک یا آجر درون آن و فراهم کردن مهار خارج از صفحه دیوار است. وال پست عمودی با توجه به محل به کارگیری، با عناوین زیر نیز شناخته میشود:
- وال پست میانی یا وادار میانی: واداری که در میانه طول دیوار اجرا میشود.
- وال پست کناری یا وادار کناری: واداری که اجرای آن در نزدیکی عضوهای قائم و با یک فاصله مشخص (حداقل یک متر) صورت میگیرد.
وال پست افقی یا تیرک چیست؟
تیرک یا وال پست افقی، یک عضو افقی با مقطع فولادی یا بتنی است که ارتفاع آزاد دیوارهای بلند (بیشتر از ۳.۵ متر) را کاهش میدهد. تیرک معمولا به همراه وال پست انتهایی اجرا میشود. وال پست، علاوه بر بهبود جداسازی دیوار از قاب، نقش نگهدارنده تیرک را نیز بر عهده دارد. تصویر زیر، پیکربندی وادار قائم (کناری) و افقی (تیرک) را نمایش میدهد.
یک دیوار ۶ متری با ارتفاع بیش از ۳.۵ متر
برای جلوگیری از تغییر شکل تیر در ناحیه مفصل، وادار باید حداقل با فاصله یک متری از ستون اجرا شود. تیرک نیز باید به طور کامل و به گونهای بر روی دیوار بنشیند که هیچ باری از طرف بخش بالایی (تیر یا سقف) به آن منتقل نشود. دتایل تمام اتصالات نمایش داده شده در تصویر بالا (det.1 تا det.6) به طور کامل در پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ ایران، ویرایش چهارم، بند پ-۶-۱-۴-۲-۴ موجود است. (تصویر برگرفته از پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
وال پست ترکیبی
در مواردی که چندین وال پست در کنار هم طراحی گردد، قرار گرفتن وال پست افقی و وال پست قائم در دیوار امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. ساختمانهای بسیار بلند و همچنین ساختمانهایی که در مناطق زلزله خیز و مناطقی با وزش بادهای زیاد، بیش از هر چیز با استفاده از وال پستهایی که هم به صورت قائم و هم به صورت افقی نصب شده اند ایمن میگردند.
شرکت مهندسی کامرانی در رابطه با تامین و اجرای والپست ها آماده خدمت رسانی به شماست.
چرا استفاده از wall post اهمیت دارد؟
تا پیش از زلزله سرپل ذهاب در کرمانشاه، باور مهندسین بر این بود که استحکام ستون، سقف و تیرها، استحکام ساختمان را تضمین میکند. پس از این حادثه تلخ، مشخص شد که ممکن است علیرغم سالم ماندن این اجزا در مقابل حوادث، دیوارها، نما و تاسیسات فرو ریزد؛ آسیبهای جدی به بار بیاورند و جان و مال افراد را به خطر بیندازند. با توجه به این موضوع و نقشی که Wall post در سازه دارد، این المانها به ساختمان سازی راه یافته اند.
ضوابط اجرای وال پست
ضوابط اجرای وال پست با توجه به بند ۷-۵-۳ آییننامه ۲۸۰۰ تعیین میشود.
- اگر طول دیوار بیشتر از ۴ متر باشد نیاز به وال پست قائم خواهد داشت.
- اگر طول یک دیوار بیشتر از ۴۰ برابر ضخامت دیوار باشد نیاز به وال پست قائم خواهیم داشت.
- اگر ارتفاع یک دیوار از ۳.۵ متر بیشتر باشد نیاز است وال پست افقی اجرا شود.
آئین نامه اجرای وال پست چیست؟
مهمترین مرجع برای اجرای وال پست، استاندارد ۲۸۰۰ ایران (آییننامه ایمنی ساختمانها در برابر زلزله) و بخصوص پیوست ششم آن (طراحی لرزهای اجزای غیر سازهای معماری) است. البته در مبحثهای مقررات ملی ساختمان نیز اشارههایی به نحوه اجرا و اتصال وادارها شده است. از مهم ترین کتابهای مهندسی عمران در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استاندارد ۲۸۰۰ ایران: ویرایش چهارم، بند ۷-۵-۳ (دیوار غیر سازه ای)
- پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ ایران: ویرایش چهارم، بند پ۶-۱-۴-۲-۱ (وادارها)
- مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان: ویرایش ۱۳۹۶، بند ۴-۹-۱ (دیوارها)
- مبحث ششم مقررات ملی ساختمان: ویرایش ۱۳۹۸، بند ۶-۵-۲-۲ (ضوابط مربوط به جداکنندهها)
- مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان: ویرایش ۱۳۹۲، بند ۸-۵-۵-۷، بخش پ (دیوارهای جداگر)
طبق آییننامه، در صورت بالا رفتن ارتفاع و یا بیشترشدن دهانه دیوارهای داخلی سازه و یا محوطهها، باید از wall post استفاده شود. در اجرای والپست لازم است که لبه قائم تیغهها پوشیده شود. باید آنها را به یک بخش دیگر سازه که از جنس فولاد و بتن آرمه است، متصل کرد. ستونی که wall post به آن وصل میشود نیز باید یک ناودانی با حداقل نمره ۶ باشد. همچنین استحکامات حداقلی آن تایید شود.
طبق بند ۴-۹-۱-۳ مبحث چهارم مقررات ملی، ایمن شدن همه دیوارهای پیرامونی به منظور افزایش استحکام در برابر زلزله بوسیله والپست یا وادارهای عمودی الزامی است. نحوه اتصال و الزام اجرا، در همین بند و صفحات ۱۰۳ و ۱۰۴ ویرایش چهارم توضیح داده شده است.
رعایت ضوابط مبحث ششم مقررات ملی در مورد وال پست به همگان الزامی است. رعایت بندهای ۵-۳-۴ و ۴-۵-۴ در چهارمین ویرایش آییننامه ۲۸۰۰ که به ساختمانهای هشت سقف به بالا مربوط میشود نیز الزامی است. اتصال بخشهای غیرسازهای به قسمتهای سازهای، در مبحث هشتم مقررات ملی، بند ۸-۳-۱-۱۱ صفحه ۲۷ ویرایش ۹۲ مورد بحث قرار گرفته است. در بند ۷-۵-۳ آییننامه ۲۸۰۰ و بند ۴-۹-۱ مبحث چهارم مقررات ملی در خصوص کنترل هشتی گیر دیوارها و اجرای صحیح والپستها و وادارهای افقی در انطباق با نقشه شرح داده شده است.
اجرای والپست در مصالح مختلف
روش اجرای وال پست فلزی در بلوک سبک
برای اجرای وال پست فلزی در بلوکهای سبک در ابتدا باید بر اساس نقشه محل ورقهای اتصال به کف و سقف مورد بررسی قرار بگیرد و مکان آن به طور دقیق مشخص شود بعد از آن باید توسط نصب ورقها اتصال انجام شود و وال پست به ورقهای پایینی و بالایی جوش داده شود. سپس باید در یک طرف بلوک را به صورت کامل و در سمت دیگر قسمت وال پست از داخل بلوک ایجاد شود.
اجرای وال پست در اسکلت فلزی
برای اینکه این ابزار مقاوم کننده ساختمان روی اسکلت فلزی به کار برده شود، نیاز به جوشکاری برای نصب تیرچههای افقی و ستونهای عمودی خواهد بود. در این نوع اجرای سادهای وجود دارد که بعد از آن اعمال سایر مصالح ساختمانی انجام میشود.
اجرای وال پست در اسکلت بتنی
به طور کلی، برای اجرا، قبل از بتن ریزی داخل قالبها پلیت جایگذاری میشود و بعد از اتمام بتن ریزی، از همان پلیتها برای اجرای آن، استفاده میکنند. به جز این روش، از انکر بولت نیز میتوان برای جایگذاری پلیت در تیرها و ستونها استفاده کرد و بعد از آنها برای اتصال دیوارها به بخشهای دیگر سازه بهره برد. برای نصب wall post محلهای اتصال به کف و سقف را طبق نقشهای که در دست دارند، علامت میزنند. سپس ورقهای اتصال را نصب کرده و بعد وال پست فلزی را به قسمت پایینی و بالایی جوش میدهند. در نهایت، یک طرف بلوک را به صورت کامل میگذارند و در طرف دیگر، بلوک را با اره میبرند و جای wall post را مشخص میکنند.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد پیمانکاری بتن ریزی
وال پست در اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و بلوکهای سیمانی قابل اجرا است. در ساخت این اجزا، از مقاطع فولادی چون نبشی قوطی و ناودانی میتوان استفاده کرد. وال پستهایی که از نبشی ساخته میشوند به بهترین نوع این عضو غیرسازهای معروفند. چرا که با انتقال صحیح بار جانبی عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. برای اجرای والپست دو نبشی ۴ یا ۵ لازم است که با استفاده از میلگردهای فولادی، به دیوارها دوخته شوند. مهار تیغهها و دیوارهای غیرسازهای درون این نبشیهای اجرا شده و پس از ضدزنگ کردن آنها، انجام میگیرد.
مطلب پیشنهادی: اجرای اسکلت بتنی
در سازههای بتنی، صفحاتی فلزی (پلیت و رول بولت) به تیر متصل شده و وال پست به آنها جوشکاری میشود. البته میتوان پلیت را پیش از بتن ریزی در قالب قرار داده و پس از بتن ریزی جوشکاری را انجام داد. از سوی دیگر، مهار نیروها و جلوگیری از خرابی، با استفاده از والپست در اسکلتهای فلزی با جوشکاری آن به تیر انجام میگیرد. در بلوکهای سیمانی نیز پس از اتصال ورقهها در محل مشخص، والپست به ورقههای بالایی و پایینی داده میشود.
مطلب پیشنهادی: قرارداد قالب بندی بتن (متن کامل)
اجرای وال پست در بلوک
وال پستهای فلزی که برای بلوکهای سبک به کار برده میشوند نیاز به نصب دقیق ورقههای اتصال در سقف و کف را دارند. در واقع باید به دقت محل نصب آنها مشخص شود. سپس وال پستها به سقف و کف متصل میشوند که در یک سمت آنها بلوک قرار خواهد گرفت.
مطلب پیشنهادی: نمونه قرارداد پیمانکاری اجرای فونداسیون و اسکلت بتنی و سقف
اتصال وال پست به قاب چگونه انجام میشود؟
بر اساس افقی یا قائم بودن عضو سازهای در مجاورت وادار میتوان از اتصالات کشویی، تلسکوپی، بست انعطاف پذیر یا شاخک انتهایی استفاده کرد. این اتصالات، آزادی لازم برای حرکت جانبی مجموعه دیوار و وادار را فراهم میکنند. به غیر از اتصال مستقیم (میخ) و اصطکاکی (ناشی از بار ثقلی)، استفاده از روشهای دیگر اتصال نظیر جوش یا پیچ مجاز است. فاصله بین وادارها به بارهای وارده (ظرفیت خمشی)، شرایط لبههای بالایی/پایینی و شرایط مرزی زیر دیوار بستگی دارد. در ادامه، به معرفی روشهای اتصال وال پست به عضوهای دیگر میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: انجام تست جوش
اتصال دیوار به ستون
اتصال دیوار به عضوهای سازهای قائم مانند ستون با استفاده از اتصالات کشویی (دونبشی، ناودانی پیوسته/منقطع)، بست انعطاف پذیر U شکل یا شاخک انتهایی انجام میشود. توجه داشته باشید که در دیوارهای پانلی نیازی به اتصال دیوار و ستون وجود ندارد و تنها فاصله بین المانها توسط پشم سنگ پر شده و در نازک کاری از یک لایه رابیتس استفاده میشود.
اتصال کشویی وال پست به ستون
از روشهای مناسب برای اجرای وادار ستونی، استفاده از اتصال کشویی (نبشی، ناودانی منقطع یا ناودانی پیوسته) در محل تماس دیوار به ستون است. تصویر زیر، نحوه اتصال دیوار خارجی بلوکی به ستون با استفاده از نبشی یا ناودانی را نمایش میدهد. (تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
وال پست به ستون توسط بست انعطاف پذیر U شکل
یکی دیگر از روشهای اجرای وادار ستونی، استفاده از اتصالات U شکل لغزشی است. این اتصالات علاوه بر مهار حرکت خارج از صفحه دیوار، آزادی لازم برای حرکت جانبی آن درون صفحه را فراهم میکنند.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
اتصال وال پست به ستون توسط شاخک انتهایی
در صورت استفاده از میلگرد بستر در ستون، میتوان از شاخکهای انتهای آن برای اتصال به دیوار استفاده کرد. در این حالت، نیازی به نبشی یا ناودانی نیست.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
اتصال دیوار به تیر و سقف
اتصال دیوار به عضوهای سازهای افقی مانند تیر و سقف با استفاده از اتصالات کشویی (دونبشی، ناودانی پیوسته/منقطع) و تلسکوپی انجام میشود.
اتصال وادار (عضو قائم میانی) به تیر
اتصال کشویی (وال پست کشویی) یکی از روشهای مقید کردن وادار در دیوارهای داخل قاب سازهای یا میانقاب است. در این روش، یک ناودانی پیوسته/منقطع یا دو نبشی نگهدارنده همراستا با دیوار در دو طرف وادار به یک صفحه فلزی در سقف متصل میشوند. تصویر زیر، نمونهای از اتصال کشویی وال پست در دیوار بلوکی را نمایش میدهد.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
در اتصال کشویی، نبشی به وادار جوش داده نمی شود؛ چراکه:
- در دیوارهای بلوکی با وادار، حرکت جانبی داخل صفحه دیوار و آزادی حرکت جانبی مجموعه دیوار و وال پست مد نظر است.
- نبشی باید از حرکت خارج از صفحه وادار جلوگیری کند. از این رو، نیازی به محدود کردن حرکت وادار با جوش دادن آن به نبشی وجود ندارد.
مطابق با پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰ ایران، ویرایش چهارم، بند پ۶-۱-۴-۲-۳، در وال پست کشویی، نیازی به رعایت فاصله جداسازی دیوار در مجاورت وادار نیست. به این ترتیب، دیوار میتواند از بر وادار چیده شود. علاوه بر این، در صورت استفاده از ناودانی منقطع، حداقل طول آنها باید حدود ۵۰ سانتی متر باشد.
اتصال دیوار به سقف
وال پست سقفی روشی برای اتصال لغزشی و غیر مستقیم دیوار به سقف است. در این نوع وال پست، از نبشی یا ناودانی برای مهار دیوار و جلوگیری از حرکت خارج از صفحه آن استفاده میشود.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
اتصال تلسکوپی
اتصال تسلکوپی (وال پست تلسکوپی) یکی از روشهای مقید کردن وادار در دیوارهای خارج از قاب یا تیغه است. در این روش، چهار نبشی در چهار طرف وادار به یک صفحه فلزی در سقف متصل میشوند. تصویر زیر، نمونهای از اتصال تلسکوپی وال پست را نمایش میدهد.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
در اتصال تلسکوپی نیز مانند اتصال کشویی، نبشی به وادار جوش داده نمی شود. با این حال، به دلیل نصب نبشی در چهار طرف وال پست، حرکت جانبی آن در هر دو جهت محدود خواهد شد. به علاوه، در این نوع اتصال مانند اتصال وادار به ستون، باید ۱ درصد فاصله جداسازی بین دیوار و وال پست در نظر گرفته شود. در صورتی که امکان پیش بینی اتصالات مناسب لغزشی در زمان ساخت عضو سازهای وجود نداشته باشد، وال پست سقفی با کاشت میل مهار در هسته تیر نیز قابل اجرا خواهد بود. در این روش، به جای مهار خارج از صفحه دیوار در تراز سقف، آخرین ردیف با میلگرد یا بست مسلح میشود.
(تصاویر پیوست ششم آئین نامه ۲۸۰۰)
در دیوارهای داخلی به خصوص در سقف کامپوزیت نیز میتوان رج انتهایی یا ماقبل انتهایی دیوار را مانند دیوارهای داخلی با میلگرد بستر یا بست مسلح کرد.
مهار دیوار به صورت یک طرفه با استفاده از قطعه مسلح کننده در بالاترین ردیف بلوک مصالح بنایی (اتصال کشویی وادار)
الزامات اجرایی وال پست چه هستند؟
به منظور اجرای صحیح وال پست در ساختمانها، الزاماتی وجود دارند که باید توسط سازندگان و مهندسان ناظر مورد توجه قرار گیرند. برخی از این الزامات عبارت هستند از:
- در دیوارهای پانلی، مهار خارج صفحه توسط نبشی یا المانهای مشابه صورت میگیرد و نیازی به اجرای وادار نیست. البته در صورت زیاد بودن ارتفاع دیوار و عدم توانایی آن در تحمل بارهای خمشی، باید از تیرک در تراز میانی و وادار انتهایی استفاده کرد.
- در دیوارهای بلوکی، به منظور مهار خارج از صفحه میتوان از نبشی یا بست U شکل متصل به ستون در دو انتهای دیوار و وادارهای میانی استفاده کرد. در صورت کم بودن ارتفاع این دیوارها (کمتر از ۳.۵ متر)، الزامی برای اجرای وادار انتهایی وجود ندارد.
- در تیغههای پنلی نیازی به اجرای وادار انتهایی یا میانی نیست. البته در صورت زیاد بودن ارتفاع، باید از ترکیب تیرک میانی و وادار انتهایی استفاده کرد.
- استفاده از وادار در تیغههای بلوکی مانند دیوارهای بلوکی است.
- در ترکیب تیرک و وادار، اتصال بین تیرک باید به وادار متصل شده و از اتصال آن به ستون خودداری شود.
- به منظور جلوگیری از آسیب به سازه در حین اجرای اتصالات مهار دیوارها، استفاده از میخهای کاشت به صورت ضربهای ممنوع است و باید از روش کاشت چرخشی (پیچ با نمره ۸ یا ۱۰) استفاده کرد.
- حداکثر فاصله قطعات مسلح کننده (میلگرد بستر) در ارتفاع دیوار یک متر است که باید قطعه بر اساس آن طراحی شود.
- محل نصب اتصالات در فاصله بین سقف تا دیوار، باید از لبه ستون به اندازه دو برابر ارتفاع تیر (حدود یک متر) فاصله داشته باشد. اتصالات در عرض دیوار نیز باید در فواصل یک متری نصب شوند.
فاصله جداسازی دیوار و قاب چقدر است؟
تمام دیوارهای غیر سازهای باید به اندازه حداقل ۲۵ میلی متر از زیر تیر و حداقل ۳۰ میلی متر از بر ستون فاصله داشته باشند. این فاصله برای جلوگیری از ترک خوردگی دیوار در هنگام خیز عضوها است. به خاطر داشته باشید که فاصله جداسازی دیوار تا زیر سقف باید حداکثر مقدار بین ۲۵ میلی متر و حداکثر خیز سقف در بلند مدت انتخاب شود.
دلیل پر کردن فاصله جداسازی دیوار و قاب چیست؟
فاصله جداسازی بین قاب و دیوار باید توسط مواد انعطاف پذیر نظیر پشم سنگ ضد رطوبت (عایق بندی) و مش الیافی (جلوگیری از ترک خوردگی) پوشانده شود. در صورت خالی ماندن فاصله جداسازی، دیوار دیگر نقش نگهدارنده را نخواهد داشت.
نبشی وال پست
در صورتیکه پروفیل در نظر گرفته شده برای ساخت وال پست نبشی باشد، بهتر است در هنگام ساخت وال پست، دهانه آن یک سانتی متر بیش تر از ضخامت دیوار مربوط در نظر گرفته شود. خصوصا در حالتی که استفاده از دو نبشی تاکید شده باشد. دلیل این کار قرار گرفتن تیغه کامل داخل قاب وال پست میباشد. همچنین در وال پست عمودی، میبایست یک متر به یک متر میلگرد ۱۰ کاشته شود تا این میلگردهای آجدار همچون شاخکهایی قوطی و نبشی را به وال پست جوش دهند. این کار باعث افزایش استحکام اتصال بین تیغه و وال پست خواهد گردید. در صورت کار کردن میلگردها به صورتیکه گفته شد، در هنگام وارد شدن بارهای اضافی به دیوار، توزیع این نیروها به صورت یکپارچه تر انجام خواهد شد.
اعمال رنگ بر نبشی وال پست
علاوه بر نبشی وال پست کلیه پروفیلها و یا میلگرد مورد استفاده در ساخت و تکمیل وال پست میبایست با ضد زنگ و یا پرایمر کاملا پوشیده شود. در صورتیکه که این کار انجام نگردد نبشی به کار رفته در وال پست به راحتی در معرض زنگ زدگی قرار میگیرد و این موضوع با گذشت زمان باعث تضعیف بخشهای از نبشی میگردد همچنین اکسید شدن آن میتواند تاثیرات مخربی در ظاهر دیوار پس از انجام نازک کاری بر جای گذارد.
نکات مهم در نصب والپست
- برای استحکام بیشتر والپست افقی، در فاصلههای ۱ تا ۱/۵ متر، از میلگرد آجدار نمره ۱۴ و بالاتر استفاده میکنند. سپس سازه به سقف متصل میشود.
- به یاد داشته باشید تمام پروفیلهایی که در ساخت و اتصال وال پست استفاده میشوند، باید به ضدزنگ آغشته شوند.
- جهت اتصال بیشتر بین wall post با دیوارهای طرفین و البته جلوگیری از ترکهای ناشی از حرکات جانبی ساختمان در مرحله نازک کاری، روی پروفیل، توری مرغی یا رابیتس کشیده میشود و آنها را با سیم گالوانیزه محکم میکنند.
- در صورت استفاده از نبشی، برای اطمینان از قرار گرفتن کامل تیغه در درون قاب وال پست، توصیه میشود دهانه پروفیل نبشی یک سانتی متر از ضخامت دیوار بیشتر باشد. در هنگام استفاده از دو نبشی تاکید بر این مساله بیشتر است.
- برای جوش دادن درست نبشی و قوطی به وال پست در نوع قائم، توصیه میشود در هر متر یک میلگرد ۱۰ کاشته شود. این کار به منظور افزایش بیشتر استحکام اتصالات، توزیع بهتر نیروها و یکپارچگی بیشتر وال پست انجام میشود.
هزینه اجرا و نصب وال پست
برای دریافت مشاوره و یا خدمات از مجموعه مهندس کامرانی می توانید با شمارههای درج شده در ذیل تماس حاصل فرمایید.
معمولا در باب ارائه قیمت موضوعات متفاوتی دخیل است که نمی توان یک قیمت کلی و یکسانی را شرح داد.
موضوعاتی که بر قیمت وال پست تأثیر میگذارد متفاوت است بعنوان مثال:
- قیمت روز آهن
- منطقهای که ساختمان در آن قرار دارد
- وسعت و بزرگی پروژه
معمولا به دلایل بالا نمی توان قیمت واحدی را ارائه داد و ملاک عمل را این قیمت دانست اما ما یک برآوردی کردیم و بر طبق همین برآورد قیمت را به شما خواهیم گفت.
ملاک عمل در قیمت دادن اجرا و نصب وال پست :
مثلا در یک ساختمان برای اجرای وال پست ۲۰۰ کیلوگرم آهن مصرف میشود.
۲۰۰ کیلوگرم را ضربدر قیمت روز آهن میکنیم و عدد خالص بدست میآید.
این عدد را باهزینه اجرا و فرم دهی جمع میکنیم و در انتها قیمت نهایی بدست میآید.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان درباره اجرای وال پست توسط شرکت پیمانکاری ساختمانی کامرانیز با ما تماس بگیرید.
درباره داود کامرانی
داود کامرانی فارغ التحصیل مهندسی خاک و پی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر
نوشته های بیشتر از داود کامرانیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
هزینه ساخت ساختمان ۱۴۰۳
درز انقطاع چیست ؟ آموزش محاسبه آن
۵ نکته در مورد حیاط خلوت و ضوابط آن
ضوابط آتش نشانی در ساخت ساختمان
ایده طراحی داخلی اتاق خواب
نمونه قرارداد پیمانکاری ساخت و نصب کابینت
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
طراحی با اتوکد چطور وال پست رو قرار بدم
باسلام در اجرای وال پست با قوطی ۱۰در۱۰اگر ارتفاع بیشتر از ۶متر شود ایا مجاز به استفاده از قوطی دوتکه جوشی هستیم یاخیر
سلام و درود مهندس عزیز . مطالب بسیار مفید و به روز بود . لطفا اگه میشه در مورد وال پست های کنار ستون یه توضیحی بدین . من چندین مرتبه پیوست ششم رو مطالعه کردم . متوجه منظور نشدم آیا والپست باید حتما از ستون بتنی یک متر فاصله داشته باشد ؟ مثلا ما توی ساختمان یک دهنه ۴متری داریم مربوط به سرویس پله ، که دو طرف اون ستون بتنی با ابعاد ۴۰*۴۰ است . و قراره بین این دو ستون یک دیوار بکشیم . الان به نظر شما در این دهنه ۴متری باید والپست کنار ستون رو یک متر فاصله بدیم ؟
درود بر شما بسیار عالی بود ممنون از زحماتتون. ممنون می شم در باره وال پست بیشتر بدونم و اینکه در ساختمانهای بنایی روستایی هم به همین صورت اجرا می شن؟
بحث والپست در آئین نامه ۲۸۰۰ آورده شده ، بله در ساختمان های روستایی هم الزامی هست ، البته با سخت گیری کمتر