واش بتن چیست؟
آیا تا به حال پیش آمده است که حین قدم زدن در پارک، محوطه ساختمانی خود، برخی پیاده روها یا … متوجه کفپوشهای آنجا شده باشید؟ مطمئنا برایتان این سوال نیز پیش آمده است که این کفپوشها چه نام دارند، چگونه ساخته شدهاند و بیشتر در کجا استفاده میشوند.
در حقیقت کفپوشهای متنوعی در بازار امروزه وجود دارند که با توجه به محیط و اندازه موردنظر طراحی و اجرا میشوند. جالب است بدانید رنگ کفپوش نیز حین انتخاب برای محیط موردنظر دارای اهمیت است.
یکی از کفپوشهایی که در بازار وجود دارد، واش بتن یا بتن شسته شده نام دارد که اکثریت افراد آن را با نام بتن شسته شده میشناسند. حتما شما نیز در همین ابتدای مطلب برایتان سوال شده است که واش بتن چیست؟ چه کاربردی دارد و به چه رنگهایی وجود دارد؟ در این قسمت از مقاله قصد داریم مفصلا راجع به اینکه عنوان واش بتن چیست؛ بپردازیم و اطلاعات مفیدی را ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
واش بتن چیست؟
واش بتن همان بتن شسته شده است که در کفسازی پارک، حیاط، پیادهروهای شهری، رمپ، محوطه بین بلوکهای ساختمانی، کنارههای استخر و آبگیر، پمپ بنزین، فضای سبز، باغ، بام (رووف گاردن) و به طور کلی در محوطه سازی محیطهایی که میخواهیم از منظر زیبا و طبیعی برخوردار باشند استفاده میگردد.
جالب است بدانید واش بتن که نوعی موزائیک پلیمری است؛ به عنوان کفپوش حتی در راهروهای رو بسته نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد.اصطلاح واش بتن چیست؛ دقیقا به توضیح یکی از انواع کفپوشهای بتنی میپردازد که بتن آن از ترکیب سیمان، سنگدانههای معدنی با رنگ طبیعی و متنوع، چسب بتن و سایر افزودنیهای بتن مانند مانند فوق روانکنندههای کربوکسیلاتی در انواع طرح و نقشها با استفاده از رنگهای طبیعی موجود در طبیعت ساخته شده است.
ممکن است برایتان سوال پیش آید که چرا به واش بتن ،بتن شسته شده نیز میگویند؟ در واقع باید گفت که سطح واش بتن در مرحله آخر تولیدش با آب یا انواع خاصی از اسید شسته میشود تا سنگهای موزاییک به میزان معینی مشخص شوند. برجستگی سطح موزاییک ها بسته به میزان شسته شدن و یا ساب خوردن تغییر کرده و بافت واش بتن را متفاوت میکند.
انواع بتنها چه نام دارند؟
ممکن است فکر کنید که آیا با هرچیزی میتوان بتن ساخت یا خیر، آیا هر نوع بتن مزایایی دارد یا خیر؟ آیا بتنها به یکدیگر شباهت دارند یا خیر. در پاسخ باید گفت که بتن ها انواع مختلفی دارند که از مشهورترین و رایجترین آنها در سراسر جهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
|
|
|
که هر یک از این بتنها کاربرد خود را داشته و نیاز به مقالهای مفصل راجع به هریک از آنها ست. ما در این قسمت مفصلا به توضیح واش بتن چیست پرداختهایم.
مواد تشکیل دهنده بتن ها چیست؟
- سیمان پرتلند
- آب
- سنگدانهها
- افزودنیهای شیمیایی چون ASTM
- فوق روان کنندههای بتن
چگونگی تولید واش بتن
در فرآیند تولید واش بتن از تجهیزات و دستگاههایی مانند فشار آب شدید و ساب استفاده میکنند. این محصول محبوب عمدتا به دو روش ویبرهای و پرسی تولید میشود که ما ابتدا در مورد روش ویبرهای توضیحات را خواهیم گفت.
مواد اولیه تولیدی واش بتن به روش ویبرهای عبارتند از:
- سیمان
- ماسه
- پودر سنگ
- سنگدانههای رنگی با دانه بندیهای مختلف
با مخلوط کردن مواد ذکر شده ابتدا جهت بالا بردن مقاومت و جذب آب کمتر از برخی افزودنیها نیز استفاده میشود.
مراحل آماده سازی واش بتن پس از مخلوط کردن مواد اولیه
پس از مخلوط کردن مواد اولیه، ملات آماده شده را داخل قالبهای پلاستیکی ریخته و بعد از گذاشتن آن روی میز ویبره به داخل اتاق بخار منتقل میشود.
سپس بعد از گذشت حدود ۱۰ ساعت قالب ها آماده تخلیه شده و در این زمان قطعه ها جهت ساب خوردن دستگاه موردنظرکه توسط کارگران انجام میگیرد منتقل میشوند و بعد از ساب خوردن سنگ دانههای زیبا و رنگیی قابل مشاهده هستند.
بعد از این مرحله کفپوشها به قسمت دپو رفته و حال باید زمان کیورینگ را سپری کنند.حدودا به مدت ۱۰ روز و روزی ۳ بار نیاز به آب دهی خواهند داشت تا به مرحله مصرف مشتریان برسد.
در روش تولید پرسی نیز بتن حاصل با همان مواد اولیه را در لایه زیرین قالب مخصوص میز پرس ریخته و روی آن را ملات ماسه سیمان میریزند. سپس با فشار پرس دستگاه، موزائیکی دو لایه با رویه سنگدانه طبیعی تولید میشود و پس از عبور از اتاق بخار همانند موزائیکهای واش بتن ویبره شستشوی آنها آغاز میشود.
ابعاد واش بتن چه قدر است؟
ابعاد واش بتن یا همان بتن شسته شده بسیار متفاوت است اما عموما با ضخامت ۴ تا ۴.۵ سانتیمتر و سطح رویه برجسته تولید میشوند که البته این سطح به صورت یکنواخت و مناسب در نظر گرفته شده است.
اندازههای این کفپوش بتنی متنوع بوده و در سایز های مختلف با توجه به محیط اجرایی میشود، اما رایج ترین آنها در اندازههای ۳۰ در ۳۰ ، ۵۰ در ۵۰، ۴۰ در ۴۰ و ۳۰ در ۶۰ تولید میشوند و براساس سلیقه و خواست مشتری رنگ و اندازههای آن قابل تغییر است. معمول ترین اندازه واش بتن سایز ۶۰ در ۳۰ است.
رنگ بندی واش بتن چگونه است؟
طیف وسیع رنگهای واش بتن مربوط به رنگ سنگهای ریز و درشتی است که درون آن استفاده میشوند. واش بتن میتواند تک رنگ یا ترکیبی از چند رنگ باشد. از محبوب ترین رنگهای واش بتن میتوان به رنگ های سفید، مشکی یا ترکیب رنگ سفید و مشکی اشاره کرد.
موزائیک های واش بتن ۲ نوع هستند:
- واش بتن معمولی ( فرچهای سنگ درشت)
- واش بتن آنتیک ( فرچهای سنگ ریز)
در واش بتن فرچهای معمولی از سنگ درشتتر و ناهمگنتر از نوع آنتیک استفاده میشود که پستی بلندی زیادی روی کفپوش ایجاد میکند. در واش بتن آنتیک از سنگهای ریز معدنی استفاده میشود که به دلیل تراکم بیشتر سنگدانهها و بافت منسجمتر آن باعث استحکام و چشم نوازتر شدنشان نسبت به نوع معمولی میشود.
تجهیزات جانبی واش بتن چیست؟
همانطور که واش بتن را توضیح دادیم، حال باید ذکر کنیم که واش بتن را میتوان با برخی تجهیزات جانبی زیباتر کرد. برای نمونه نورپردازی داخل حیاط یا محوطه به واش بتن جلوه زیبایی میدهد. حتی در برخی واش بتنها چراغ ال ای دی به کار میرود. اگر به طور کلی بخواهیم توضیحی مبنی بر واش بتن بگوییم باید گفت که واش بتن از جمله محصولات لوکس محسوب میشود و بیشتر جنبه تزئینی و زیبا تر کردن محیط دارد.
نحوه اجرای کفپوش واش بتن چگونه است؟
واش بتن نیز همانند کارسازی و اجرای موزاییک و سرامیکها نیاز به زیرسازی دارد. بنابراین با توجه به زیرسازی مراحل زیر سپری میشوند:
- ابتدا سطح زیرکار واش بتن باید به خوبی پرس و متراکم شود.
- ملات واش بتن را میتوان به صورت خیس و خشک چینی اجرا کرد.
- هنگام نصب معمولا بین ۵-۱ سانتیمتر را باید به عنوان بند در نظر بگیرید.
- برای پرکردن فاصله بین واش بتنها میتوان از سیمان خاکستری، سفید، رنگی، چمن و … استفاده کرد.
نحوه نگهداری واش بتن چگونه است؟
واش بتن نیز همانند سرامیک نیاز به رعایت یکسری اصول دارد. اما مهمترین آن؛ این است که هرگز از مواد شوینده قوی و اسیدها و نمک برای نگهداری و تمیز کردن آن استفاده نکنید.
اگر کثیفی و آلودگی روی واش بتن جزئی باشد، میتوان با برس و مواد شوینده خانگی آن را تمیز کرد. اما در صورتی که آلودگی آن بسیار باشد و جلوه بدی به واش بتن داده است میتوانید از اسید موریاتیک استفاده کنید. البته توجه کنید که این اسید باید با آب مخلوط شود تا باعث اثرگذاری بیشتر شود.
مزایای واش بتن
- عدم لغزش روی واش بتن نسبت به دیگر موزائیکها
- طیف رنگی نامحدود در مقایسه با کفپوش پرسی
- اجرای نسبتا ساده نسبت به دیگر کفپوشها با کمترین هزینه
- مقاوم در برابر بارش باران و سرمای معمولی
- زیبا و ارزان قیمت
- طول عمر طولانی و هزینه کم نگهداری
- مقاومت سطحی بسیار بالا نسبت به موزائیک پلیمری
- مقاومت نسبت به ترک خوردگی در شرایط سرما و یخبندان
- مقاومت سطحی نسبت به مواد شیمیایی و اسیدی
- امکان تعمیر و اصلاح در صورت بروز هر گونه آسیب
- قیمت بسیار مناسب در مقایسه با سنگ فرش طبیعی و کفپوش پرسی
- تراکم یکنواختی سنگدانه ها در موزائیک واش بتن
- هماهنگی با محیط زیست
معایب واش بتن
- سختی این کفپوش میتواند برای برخی افراد ناخوشایند باشد. در صورتی که جسمی بیفتد و با کف بتنی برخورد کند، حتما میشکند.
- همچنین سختی کف بتنی میتواند موجب ایجاد احساس ناخوشایند در سالمندان و آسیب رساندن به کودکان شود.
- علاوه براین ایستادن طولانی مدت بر روی سطح بتنی و سخت موجب خشکی خواهد شد.
- در صورتی که رطوبت از طریق شکاف ها به داخل کفپوش واش بتن نفوذ کند موجب ایجاد کپک و قارچ میشود.
- در صورتی که سطح واش بتن صیقلی باشد و یا جلا داده شود لیز میشود و موجب لغزش خواهد شد. به ویژه در صورتی که سطح آن مرطوب شود میتواند عامل آسیب دیدگی باشد.
واش بتن خوب چگونه است؟
- در برشهای عرضی و طولی که قطعات واش بتن میخورند، حباب هوا وجود نداشته باشد.
- پس از شکستن تکه ای از آن با چکش، سنگدانه های موجود در آن در تمامی زوایای واش بتن دیده شود.
دیدگاهتان را بنویسید