ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
همانطور که میدانید یکی از مهمترین قراردادهای ملکی، قرارداد مشارکت در ساخت است و بواسطه حساسیتهای خاص آن دو طرف قرارداد یعنی مالک یا طرف اول و سازنده یا طرف دوم باید به نحوه تنظیم این قرارداد و شیوههای مرسوم تنظیم آن اشراف داشته باشند و یا اینکه از یک فرد باتجربه در این زمینه کمک بگیرند. در واقع به منظور کسب اطمینان بیشتر لازم است که “ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت” برای هر دو طرف قرارداد لحاظ شده باشد.
شیوههای گرفتن تضمین از سازنده
یکی از مواد قرارداد مشارکت در ساخت بحث مربوز به تضمینهای قرارداد مشارکت در ساخت است. در این ماده برای اجرای تعهدات طرفین شرط و شروط مختلفی میتوان پیش بینی کرد. شیوههای مختلفی در نوشتن و تنظیم تضمین برای یکی از طرفین یا هر دوی آنها وجود دارد، که بسته به میزان و وسعت و ارزش پروژه و میزان سهم مالک و سازنده از یکی از این شیوهها استفاده میشود.
شیوه اول: اخذ چک
در این شیوه که یکی از شیوههای مرسوم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت است، وقتی که قرار باشد در ابتدای قرارداد یا با توجه به برنامه پیشرفت پروزه سهم مشخصی از ساختمان بصورت رسمی بنام سازنده انتقال یابد، در این شرایط توصیه میشود که به ارزش سهم مورد انتقال یک فقره چک معتبر که بنام شخص سازنده است و اعتبار آن از بانک استعلام شود، دریافت کنید. و پس از اینکه تعهداتش را در آن مرحله تمام و کمال انجام داد، پس از تنظیم صورتجلسه آنرا به سازنده مسترد کنید.
نکته مهم: شیوههای ضمانتی مورد ذکر در این قرارداد، به تنهایی ضمانت بخش یک اجرای دقیق و بدون مخاطره نخواهند بود، بلکه نیاز است تا با تکنیکهای دقیق قراردادی مسیر اجرای این ضمانتها و در نهایت مسیر اجرای دقیق خود قرارداد، با قدرت ترسیم گردد.
شیوه دوم: اخذ وثیقه ملکی
این شیوه بیشتر در مواردی مرسوم است که از همان ابتدا سهم سازنده بنامش بصورت رسمی منتقل میشود. در این شرایط مالک برای اینکه خیالش از بابت ایفای تعهد از طرف سازنده راحت باشد میتواند بجای چک از او وثیقه ملکی دریافت کند چون خیلی بهتر و اقدامی محکم تر در مقابل اخذ چک است. در این شیوه سازنده باید یک ملک را اعم از زمین یا آپارتمان یا ملک تجاری را به میزان ارزش سهمش در پروژه مشارکت در ساخت، در رهن مالک قرار دهد و یک وکالتنامه هم با اختیار انتقال ان بنما خود یا هر شخص دیگری را دریافت کند تا هر زمان که طبق قرارداد سازنده تعهداتش را انجام نداد طی تشریفات قانونی نسبت به فروش آن یا نتقال آن بنما خود اقدام کند.
شیوه سوم: اخذ ضمانتنامه بانکی
این شیوه هم همانند شیوه دوم بسیار محکم و البته سهل الوصول تر است. چون وقتی سازنده به مالک ضمانتنامه بانکی بدهد در ضمانتنامه قید میشود که مثلا بعد از یکسال یا هر مدتی که تعیین میشود، طف مقابل که بنفع او ضمانتنامه اخذ شده میتواند از بانک درخواست کند که وجه ضمانتنامه را به او بدهد و بانک مکلف به اجرای بدون قید و شرط آن میباشد.
توصیه جدی درباره ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
متاسفانه دیده میشود در برخی قراردادهای مشارکت در ساخت بواسطه نا آگاهی و یا رابطه دوستی و یا فامیلی با وجود انتقال سهم سازنده، هیچ تضمینی به مالک پرداخته نمی شود و مالک هم آگاهی از مقررات قرارداد مشارکت در ساخت نداشته و بعداً که با مشکل مواجه میشود و پرس و جو میکند، متوجه میشود که چه کلاهی سرش رفته و دستش از همه چی کوتاه است.
پس قبل از امضای هر قرارداد مشارکتی آنرا به دقت چندبار مطالعه کنید تا یک وقت بصورت یکطرفه زیر بار تعهداتی نروید که به دور از شرایط اطمینان بخش باشد. بعد از امضای قرارداد، تقریبا طبق رویه قضایی موجود کاری نمی توانید انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید